Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko odsúdilo vznik kosovskej armády

Sergej Lavrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruský rezort diplomacie odsúdil taktiež niektorých západných predstaviteľov, podľa ktorých sa nová kosovská armáda nebude odlišovať od súčasných kosovských bezpečnostných síl.

Priština 14. decembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo piatkové rozhodnutie parlamentu v Prištine o vzniku kosovskej armády. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že mierové jednotky NATO v Kosove (KFOR) "musia prijať bezodkladné a dôkladné opatrenia na rozpustenie akýchkoľvek ozbrojených kosovsko-albánských formácií a odzbrojenie ich príslušníkov".

Ruský rezort diplomacie odsúdil taktiež niektorých západných predstaviteľov, podľa ktorých sa nová kosovská armáda nebude odlišovať od súčasných kosovských bezpečnostných síl.

Nová armáda podľa ruského ministerstva ale "v skutočnosti zdvojnásobuje svoje počty, vytvára zálohy a, čo je najdôležitejšie, mení podstatu bezpečnostných síl, ktorých úlohou bola donedávna civilná obrana".

Poslanci kosovského parlamentu schválili v piatok tri návrhy zákonov o transformácii bezpečnostných síl na armádu, čo je krok, ktorý podporujú Spojené štáty. Hlasovanie bojkotovali zástupcovia srbskej menšiny.

Srbská vláda odsúdila rozhodnutie kosovských poslancov. Podľa riaditeľa srbského vládneho úradu pre Kosovo Marka Djuriča považuje Belehrad kosovskú armádu za "nezákonnú, okupačnú ozbrojenú formáciu". Vznik kosovskej armády je v rozpore s medzinárodnými dohodami, ktoré ukončili vojnu v Kosove z rokov 1998-99, zdôraznil.

Podľa srbskej štátnej televízie prezident Aleksandar Vučič v piatok večeral so srbskými vojakmi na "neznámom mieste". Predstavitelia rezortu obrany už skôr uviedli, že prezident navštívi srbské jednotky neďaleko hranice s Kosovom.