Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Rusku omilostili expolicajta odsúdeného za účasť na vražde novinárky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Annu Politkovskú zastrelil 7. októbra 2006 vo vchode jej bytového domu v Moskve. Za jej vraždu odsúdili šesť ľudí vrátane jej vykonávateľa a organizátora.

Moskva 14. novembra (TASR) - Bývalému ruskému policajtovi Sergejovi Chadžikurbanovovi, ktorý bol odsúdený za účasť na vražde ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej, udelili milosť, pretože odišiel bojovať na Ukrajinu. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AFP.

"Ako bojovník špeciálnych síl... podpísal zmluvu o účasti na špeciálnej vojenskej operácii... Keď zmluva vypršala, prezidentským dekrétom mu bola udelená milosť," povedal jeho právnik Alexej Michalčik.

Annu Politkovskú zastrelil 7. októbra 2006 vo vchode jej bytového domu v Moskve. Za jej vraždu odsúdili šesť ľudí vrátane jej vykonávateľa a organizátora. Moskovský policajt Chadžikurbanov dostal za pomoc pri príprave vraždy 20 rokov väzenia. Objednávateľ vraždy zostal doteraz neznámy.

Politkovská neraz dokumentovala udalosti priamo na miestach vojenských konfliktov. Písala reportáže z vojny v Čečensku, ale zaoberala sa aj ochranou ľudských práv. Otvorene kritizovala vládu a kritike neušiel ani ruský prezident Vladimir Putin. Pracovala pre nezávislý denník Novaja gazeta.

Kremeľ minulý týždeň obhajoval ostro kritizovanú prax prepúšťania zločincov z väzenia, ak sa rozhodnú posilniť ruskú armádu vo vojne na Ukrajine. "Odsúdení, vrátane ťažkých zločincov, platia za svoj zločin krvou na bojisku," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.