Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rusko opäť útočilo na Ukrajinu dronmi aj raketami

Na archívnej snímke ukrajinský vojak na svojej pozícii v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Z dovedna 17 ruských dronov sa počas noci podarilo eliminovať desať, spresnilo ukrajinské letectvo.

Moskva/Kyjev 5. decembra (TASR) - Ukrajina v utorok informovala o ruských dronových a raketových útokoch v rôznych častiach krajiny, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Z dovedna 17 ruských dronov sa počas noci podarilo eliminovať desať, spresnilo ukrajinské letectvo. Rusko okrem toho vystrelilo na územie Ukrajiny aj šesť rakiet typu S-300. Informácie o prípadných obetiach alebo škodách neboli bezprostredne známe.

Rusko podľa vlastných vyjadrení odrazilo v noci na utorok masívnu vlnu ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že zničených bolo dovedna 26 dronov, kým ďalších 15 bolo zneškodnených nad Azovským morom a anketovaným ukrajinským polostrovom Krym.

DPA pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť. Rusko totiž opakovane hovorí o údajne úspešne odrazených dronových útokoch, následne sa však objavia informácie o spôsobených škodách.

Podľa medializovaných informácií obyvatelia Krymského polostrova v noci na utorok hlásili zvuky explózií. Údajne došlo aj k uzavretiu Kerčského mostu, ktorý spája anektovaný Krym s ruskou pevninou. Bližšie informácie neboli bezprostredne známe.

Rusko už viac než 21 mesiacov vedie útočnú vojnu proti susednej Ukrajine. Kyjev v rámci svojej obrany voči ruskej invázii opakovane ostreľuje aj ruské územie, prevažne oblasti hraničiace s Ukrajinou. Počty obetí na životoch ani škody na území Ruska sa však nedajú ani porovnať s následkami vojny na Ukrajine, konštatuje DPA.