Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko: Opozičný aktivista Kara-Murza sa nebude liečiť v zahraničí

Na snímke Kremeľ po vypnutí svetla. Foto: FOTO TASR/AP

Kara-Murzu hospitalizovali v utorok v ťažkom stave. Diagnóza sa podľa lekárov nedá presne určiť, prikláňajú sa však k možnosti zlyhania obličiek

Moskva 29. mája (TASR) - Popredný predstaviteľ ruskej opozície Vladimir Kara-Murza, ktorý sa momentálne lieči v jednej z moskovských nemocníc z náhleho nástupu dosiaľ nezistenej vážnej choroby, nebude prevezený do zahraničia na zdravotnú starostlivosť. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Kara-Murzu hospitalizovali v utorok v ťažkom stave. Diagnóza sa podľa lekárov nedá presne určiť, prikláňajú sa však k možnosti zlyhania obličiek. Príčinu jeho zdravotného stavu zatiaľ oficiálne nestanovili. Nejasnosti okolo jeho stavu vyvolávajú značné obavy, či nebol otrávený.

Tomuto prípadu totiž predchádzala smrteľná otrava odpadlíka ruských tajných služieb Alexandra Litvinenka, ako ja záhadné úmrtia ďalších významných postáv ruskej opozície.

Jeho manželka vyzvala na prevoz Kara-Murzu na liečenie do Európy alebo Izraela s tým, že vykazuje známky otravy. Jeho otec i primár nemocnice, kde chorý muž leží, však vyhlásili, že Kara-Murza zostane v Rusku.

Vladimir Kara-Murza bol blízkym spolupracovníkom opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorého zavraždili vo februári. Pracuje aj pre občianske združenie založené bývalým ropným magnátom a odporcom Kremľa Michailom Chodorkovským.