Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Rusi začínajú sláviť Deň národnej jednoty, ktorý schvaľoval Putin

Vlani ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill kráčali k soche Minina a Požarského, lídrov boja proti zahraničným nájazdom v roku 1612, pri príležitosti Dňa národnej jednoty na Červenom námestí v Moskve 4. novembra 2013. Foto: TASR/AP

Pomerne nový sviatok, ktorý schválili v roku 2004, má tento rok heslo "Sme jednotní". Očakáva sa, že v Moskve na rôznych miestach budú desaťtisíce ľudí.

Moskva 2. novembra (TASR) - Jeden z najmladších sviatkov, Deň národnej jednoty, začnú občania Ruskej federácie sláviť už dnes rodinnými podujatiami venovanými umeniu v Moskve. Hlavné oslavy sa uskutočnia 4. novembra v ruskej metropole, kde mestské úrady vydali povolenia na celý rad spoločenských a politických akcií pri príležitosti Dňa národnej jednoty. Pripadá na 4. novembra, je to štátny sviatok, v roku 2014 sa akcie uskutočnia pod heslom "Sme jednotní". Očakáva sa, že v Moskve na rôznych miestach budú desaťtisíce ľudí.

Medzi organizátormi osobnosti

Podľa informácií denníka Rossijskaja gazeta mestské úrady vydali deväť povolení na akcie v Moskve, ktoré sa organizujú politické sily a spoločenské organizácie. Medzi organizátormi akcií sú v Ruskej federácii všeobecne známe osobnosti, napríklad akademici Ruskej akadémie vied (RAN) Leo Bokerija a Renat Akčurin, režiséri Stanislav Govoruchin a Karen Šachnazarov, športovci Alexandr Karelin a hokejová leganda Vladislav Treťjak aj ďalšie osobnosti. Na podujatí pod mottom "Sme jednotní" sa očakáva účasť okolo 20.000 ľudí.

Desaťtisícový pochod


Organizátorom Ruského pochodu vyhradili mestské úrady tradičnú trasu v Moskve, podľa predbežných informácií sa má na pochode zúčastniť okolo 10.000 ľudí.

Nacionalisti nemajú povolenie

Nacionalistom zo združenia Russkie (Rusi) úrady nepovolili akciu, ich vodca Dmitrij Demuškin napriek tomu už vyhlásil, že 4. novembra svoju akciu uskutočnia.

Ako štátny sviatok sa 4. november v Rusku slávi od roku 2005 a v mestách sa konajú slávnosti, koncerty, ohňostroje a mítingy, ale aj protestné pochody.

Sviatok schválili v roku 2004

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, 16. decembra 2004 schválili v troch čítaniach novelu federálneho Zákona o dňoch vojenskej slávy (Víťazných dňoch) Ruska. Do zákona poslanci zakomponovali nový sviatok - Deň národnej jednoty. Rozhodnutie o zavedení tohto najmladšieho ruského štátneho sviatku vydal v roku 2004 vtedajší prezident Vladimir Putin.

Prenesené z výročia VOSR


Na 4. novembra sa preniesol štátny sviatok s pracovným voľnom zo 7. novembra, keď sa v minulosti oslavovala Veľká októbrová socialistická revolúcia. V 90. rokoch 20. storočia za vlády prezidenta Borisa Jeľcina sa stal Dňom súladu a zmierenia a ostal dňom pracovného pokoja.

Od roku 2005 sa v Rusku slávi 4. november ako štátny sviatok spojený s pracovným voľnom ako Deň národnej jednoty. Je spomienkou na udalosť zo 4. novembra 1612, keď ruskí vojaci ľudovej domobrany pod velením Kuzmu Minina a Dmitrija Požarského zaútočili na moskovskú štvrť Kitaj-gorod a z Moskvy vyhnali poľských dobyvateľov. Tým sa skončilo Obdobie nepokoja (Smuta), ktoré trvalo 30 rokov. Zároveň sa začalo budovanie nového ruského štátu. Neskôr sa tento deň stal symbolom zjednocovania národov Ruska.

Výnosom cára Alexeja Michailoviča (1645-1676) sa na pamiatku tejto významnej udalosti začal v Moskovskej Rusi sláviť pravoslávny a štátny sviatok - až do roku 1917. Do ruského pravoslávneho kalendára sa dostal ako Slávenie Kazanskej ikony Božej Matky na počesť vyhnania Poliakov z Moskvy a Ruska v roku 1612. Deň Kazanskej ikony Božej Matky slávia pravoslávni veriaci aj v súčasnosti.