Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN a Putin sa zhodli na potrebe politického dialógu o Ukrajine

Vladimír Putin na summite o ázijskej spolupráci a bezpečnosti, ktorý sa koná v čínskom Šanghaji. Foto: TASR/AP

Obaja politici sa stretli popri dvojdňovom summite o ázijskej spolupráci a bezpečnosti, ktorý sa koná v čínskom Šanghaji.

New York 20. mája (TASR) - Generálny tajomník Pan Ki-mun a ruský prezident Vladimir Putin sa dnes podľa vyhlásenia Organizácie Spojených národov zhodli, že krízu na Ukrajine možno vyriešiť iba politicky "prostredníctvom politického dialógu prístupného pre všetkých". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric uviedol, že Pan Ki-mun diskutoval s Putinom o Ukrajine, Sýrii a ďalších celosvetových problémoch. Obaja politici sa stretli popri dvojdňovom summite o ázijskej spolupráci a bezpečnosti, ktorý sa koná v čínskom Šanghaji.

Generálny tajomník OSN podľa hovorcu spomenul blížiace sa prezidentské voľby na Ukrajine a uviedol, že "sú príležitosťou pohnúť sa dopredu smerom k dlhodobému mieru a stabilite v krajine". Hovorca však neinformoval o Putinovej reakcii na Pan Ki-munove vyjadrenie.

Dujarric ohľadne Sýrie povedal, že Pan Ki-mun a Putin "spolu diskutovali o možnostiach na zanedbávané politické riešenie konfliktu v krajine a o naliehavej potrebe zmierniť zúfalú humanitárnu situáciu sýrskych utečencov aj vnútorne vysídlených ľudí". Ďalšie podrobnosti zo stretnutia oboch lídrov hovorca OSN neuviedol.