Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko a Urajina sa navzájom obviňujú z ostreľovania

Ilustračné foto Foto: TASR

Posledné ostreľovanie na ruskej strane spoločnej hranice s Ukrajinou zaregistrovali 20. júla na hraničnom priechode Gukovo v Rostovskej oblasti

Moskva 24. júla (TASR) - Rusko v júni a júli zaregistrovalo deväť prípadov ostreľovania svojho územia zo strany Ukrajiny. Na jeho území za tento čas vybuchli aj desiatky delostreleckých granátov a mín, informoval v noci nadnes vo vysielaní televízie Rossija-24 námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov.

Antonov podľa agentúry ITAR-TASS upozornil, že o život prišiel jeden ruský občan. Dodal, že ak by k rovnakej situácii došlo v USA, nasledovala by iná reakcia ako v prípade Ruska, ktoré podľa jeho slov zachováva zdržanlivosť a správa sa zodpovedne.

Ruský vládny úradník uviedol, že "je úplne evidentné, kto koho provokuje na hraniciach". Vyzval pozorne sledovať aj situáciu v Luhansku a Donecku, kde je civilné obyvateľstvo vystavené ostreľovaniu reaktívnymi strelami.

Posledné ostreľovanie na ruskej strane spoločnej hranice s Ukrajinou zaregistrovali 20. júla na hraničnom priechode Gukovo v Rostovskej oblasti, keď odtiaľ bolo potrebné evakuovať zamestnancov ruskej colnej správy. Dva dni predtým kvôli ostreľovaniu evakuovali v prihraničnom pásme v Rostovskej oblasti asi 90 obyvateľov dvoch osád.

V súvislosti s ostreľovaním a narušovaním ruských hraníc ukrajinskými vojakmi ruské ministerstvo zahraničných vecí 12. júla vyjadrilo rozhodný protest a žiadalo o okamžitú nápravu.

Na druhej strane, Ukrajina tiež obviňuje Rusko z narušovania spoločných hraníc, ako aj nepovolenej prepravy zbraní, streliva a ozbrojencov na pomoc proruským separatistom, ktorí na východe Ukrajiny vedú boj s vládnymi silami.

V snahe potlačiť separatistické tendencie na juhu a východe Ukrajiny tam Kyjev na jar spustil tzv. protiteroristickú operáciu, ktoré sa ešte viac zintenzívnila po víťazstve Petra Porošenka prezidentských voľbách. Porošenko totiž potlačenie separatistov a normalizáciu situáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti označil za jednu zo svojich priorít.