Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruský parlament schválil zákon o zákaze propagácie homosexuality

Najmenej 15 odporcov prerokúvaného zákona o zákaze propagácie netradičných sexuálnych vzťahov zadržali dnes v Moskve v blízkosti Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Foto: TASR/AP

Za návrh hlasovalo 434 poslancov, proti nebol nikto a jeden sa zdržal hlasovania.

Moskva 11. júna (TASR) - Ruská Štátna duma schválila dnes v poslednom čítaní Kremľom podporovaný zákon o zákaze propagácie homosexuality a ďalších netradičných sexuálnych vzťahov. Za návrh hlasovalo 434 poslancov, proti nebol nikto a jeden sa zdržal hlasovania, oznámila agentúra AP.

Do platnosti zákon vstúpi až po schválení v hornej komore parlamentu a podpise prezidenta Vladimira Putina.

Kontroverzná legislatíva navrhuje tvrdé tresty a pokuty za šírenie informácií o komunitách lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov v prostredí neplnoletých osôb alebo organizovanie pouličných pochodov typu "gay pride" na miestach ľahko dostupných deťom.

Návrh zákona zožal veľkú kritiku zo strany ľudskoprávnych aktivistov a Západu, ktorí ho vnímajú ako porušenie základných ľudských práv na slobodu prejavu a prístup k informáciám.

Rusko dekriminalizovalo homosexualitu v roku 1993, ale silný odpor voči homosexuálom je v spoločnosti veľmi citeľný. Podľa pozorovateľov chce prijatím zákona prezident Vladimir Putin konsolidovať tábor svojich priaznivcov, medzi ktorými je mnoho konzervatívnych voličov hlásiacich sa k pravosláviu.

Ruské vedenie akúkoľvek kritiku zákona odmieta odmieta. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zdôraznil, že Rusko nemá žiadny medzinárodný alebo európsky záväzok, že by muselo "dovoliť propagandu homosexuality."