Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pátrajú po dvoch osobách podozrivých z prípravy útoku v Petrohrade

Ruskí policajti hliadkujú na ulici po výbuchu na zastávke metra Technologičeskyj Institut v Petrohrade 3. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Zdroj spresnil, že jedna z hľadaných osôb uložila výbušninu vo vagóne metra a druhá osoba ukryla inú nálož pod hasiaci prístroj na stanici metra Ploščaď vosstanija.

Moskva/Petrohrad 3. apríla (TASR) - Ruská polícia vyhlásila pátranie po dvoch osobách, ktoré sú podozrivé z prípravy dnešného útoku v petrohradskom metre. S odvolaním sa na zdroje v bezpečnostných zložkách o tom informovala agentúra Interfax.

Zdroj spresnil, že jedna z hľadaných osôb uložila výbušninu vo vagóne metra a druhá osoba ukryla inú nálož pod hasiaci prístroj na stanici metra Ploščaď vosstanija. Kým prvá nálož explodovala, pričom zabila alebo zranila desiatky ľudí, druhú výbušninu sa podarilo včas nájsť a zneškodniť.

Obe nálože obsahovali kovové súčasti na zosilnenie ničivého účinku.

Tlačová agentúra Interfax popoludní s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou informovala, že bezpečnostné kamery v petrohradskom metre zaznamenali osobu pravdepodobne zodpovednú za dnešný výbuch. Podľa nepotvrdených informácií zatiaľ neznámy páchateľ zanechal vo vozni výbušné zariadenie v aktovke.

K výbuchu v súprave metra došlo dnes o 14.40 h miestneho času (13.30 h SELČ), keď sa vlaková súprava nachádzala medzi stanicami metra Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut. Podľa ministerstva zdravotníctva o život prišlo desať ľudí. Ďalších 37 ich bolo hospitalizovaných so zraneniami rôznej závažnosti. Stav šiestich z nich je vážny.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal prípad vyšetrovať ako teroristický útok, ale zaoberá sa aj inými verziami.