Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rusko plánuje vytvoriť divíziu ponoriek schopných niesť supertorpédo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva na konci marca uviedla, že pobrežná infraštruktúra pre ponorky, ktoré sú schopné niesť Poseidony, bude dokončená na polostrove Kamčatka.

Moskva 3. apríla (TASR) - Rusko plánuje vytvoriť špeciálnu divíziu jadrových ponoriek, ktoré budú niesť jadrové supertorpédo Poseidon. Má ísť o súčasť ruskej tichomorskej flotily. V pondelok o tom napísali ruské médiá, od ktorých agentúra Reuters správu prevzala.

Rusko v januári oznámilo, že vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpéda Poseidon. Ruský prezident Vladimir Putin sa o supertorpéde prvýkrát zmienil v roku 2018, pričom uviedol, že ide o zásadne nový typ strategickej jadrovej zbrane s vlastným jadrovým zdrojom energie.

Moskva na konci marca uviedla, že pobrežná infraštruktúra pre ponorky, ktoré sú schopné niesť Poseidony, bude dokončená na polostrove Kamčatka.

"Bolo prijaté rozhodnutie o vytvorení divízie špeciálnych jadrových ponoriek na Kamčatke," citovala ruská tlačová agentúra TASS nemenovaný zdroj oboznámený so záležitosťou. Dodal, že tento plán by mal byť dokončený do konca roku 2024 alebo v prvej polovici roku 2025.

O supertorpéde Poseidon je verejne známych iba málo detailov. Vojenskí analytici tvrdia, že v podstate ide o kríženca medzi torpédom a podvodným dronom, ktorého možno odpáliť z jadrovej ponorky.