Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na ruskej Sibíri zaplavilo diamantovú baňu: Osud 9 baníkov je nejasný

Na snímke je čata banských záchranárov v diamantovej bani Mir spoločnosti ALROSA v meste Mirnyj v sibírskej Jakutskej republike na východe Ruska 4. augusta 2017 Foto: TASR/AP

Do záchrannej operácie bolo nasadených 85 ľudí vrátane 56 banských záchranárov. Postupne prichádzajú ďalší.

Moskva 4. augusta (TASR) - Celkovo 142 zo 151 baníkov sa podarilo dnes zachrániť zo zaplavenej bane v meste Mirnyj v sibírskej Jakutskej republike na východe Ruska. Po zvyšných deviatich stále pátrajú. Bilanciu potvrdilo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, uviedla agentúra TASS.




Do záchrannej operácie bolo nasadených 85 ľudí vrátane 56 banských záchranárov. Postupne prichádzajú ďalší.

Baňu - jedno z najväčších diamantových ložísk štátom kontrolovanej spoločnosti Alrosa - otvorili v roku 2009. Za posledný týždeň ide už o druhú mimoriadnu situáciu v bani - 29. júla tam pri zosuve skál zahynul jeden pracovník.

Toto sú najväčšie banské nešťastia v Rusku od roku 2013:



3. júna 2016 - V bani Zarečnaja v Kemerovskej oblasti na západnej Sibíri vypukol v hĺbke asi 100 metrov požiar. V tom čase sa pod zemou nachádzalo 103 baníkov. Všetkých sa podarilo evakuovať, nikto z nich neutrpel zranenia.

25. februára 2016 - Banské nešťastie, ku ktorému došlo na severe Ruska, si vyžiadalo spolu 36 obetí na životoch. Medzi obeťami je päť banských záchranárov, jeden zamestnanec uhoľnej bane a 30 baníkov, z ktorých 26 zahynulo pod závalom. Spoločnosť Severstaľ informovala, že príčinou výbuchu, ku ktorému došlo v hĺbke 748 metrov, boli zrejme geologické faktory. V čase výbuchu sa v šachte nachádzalo 110 ľudí, z ktorých 80 sa podarilo dostať na povrch.

17. januára 2015 - Traja baníci prišli o život a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo v železnorudnej bani na Urale. Explózia sa odohrala v bani Južnaja v Sverdlovskej oblasti, približne 1400 kilometrov východne od Moskvy. V čase explózie a súvisiaceho požiaru v hĺbke 440 metrov pracovalo v bani 89 baníkov, z ktorých urýchlene 86 evakuovali.

22. januára 2014 - Dvaja baníci prišli o život pri výbuchu v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri. Ďalší dvaja utrpeli zranenia po tom, čo v dôsledku explózie uviazli pod zemou. K incidentu došlo, keď 101 zo 105 baníkov nachádzajúcich sa v podzemí v čase výbuchu sa podarilo dostať do bezpečia. Uviaznutí baníci mali na sebe elektronické signalizačné zariadenie so senzorom pohybu, na základe čoho ich záchranári ľahšie lokalizovali. K výbuchu došlo v bani Dzeržinskij v Prokopjevsku.

11. februára 2013 - Výbuch v uhoľnej bani Vorkutinskaja v Republike Komi na severe Ruska si vyžiadal 18 obetí na životoch. Výbuch spôsobilo nahromadenie metánu v šachte, kde sa v tom čase nachádzalo najmenej 25 baníkov. Štyria baníci sa dostali do bezpečia vlastnými silami, ďalších troch vyslobodili záchranári. Výbuch nastal v hĺbke asi 800 metrov pod povrchom.

20. januára 2013 - Štyria baníci zahynuli, keď výpary zaplnili šachtu v bani v hlavnej ruskej oblasti produkcie uhlia. Pátranie po ďalších štyroch nezvestných mužoch museli prerušiť. Hladina metánu v bani v Kuzneckej kotline totiž dosiahla nebezpečnú úroveň, uniknúť sa podarilo 69 baníkom.