Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Smutná štatistika: V Rusku prudko stúpol počet samovrážd mladistvých

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rokoch 2011-15 sa počet samovrážd v Rusku stabilne znižoval k hranici desiatich percent ročne. V roku 2016 sa však počet prudko zvýšil o 57 percent.

Moskva 20. marca (TASR) - Ruská splnomocnenkyňa pre práva detí Anna Kuznecovová dnes informovala, že tzv. skupiny smrti na internete sú jednou z hlavných príčin nárastu počtu samovrážd maloletých v Rusku.

Kuznecovová dnes podľa agentúry Interfax uviedla, že v rokoch 2011-15 sa počet samovrážd v Rusku stabilne znižoval k hranici desiatich percent ročne. V roku 2016 sa však podľa nej počet samovrážd prudko zvýšil o 57 percent.

Ako jednu z príčin tohto javu Kuznecovová na dnešnej porade o prevencii samovrážd medzi maloletými uviedla "lavínovité rozšírenie tzv. skupín smrti" na sociálnych sieťach.

Kuznecovová poukázala na to, že v boji so súčasnou situáciou sa objavuje veľa problémov. Ukázalo sa napríklad, že v uplynulom školskom roku až 47 percent škôl v Rusku nemalo psychológa. Dodala však, že tento problém sa už rieši. Dostupnosť špecialistov spolu s metodickými pokynmi pre učiteľov a právnou bázou považuje Kuznecovová za kľúčové faktory pri riešení problému so samovraždami maloletých v Rusku.

Rusko v niekoľkých uplynulých rokoch zápasí s prudkým nárastom samovrážd maloletých. Analýza ukázala, že mládež pácha samovraždy pod vplyvom informácií zo sociálnych sietí a ďalších internetových zdrojov. Z psychologického a lingvistického rozboru komunikácie v uzavretých skupinách smrti vyplýva, že obsahuje povzbudzovanie na spáchanie samovraždy "deformovaním pudu sebazáchovy" a zľahčovaním smrti.

Prezident Vladimir Putin začiatkom marca podporil sprísnenie trestov za navádzanie maloletých prostredníctvom webových stránok a sociálnych sietí, aby spáchali samovraždu.

Putin označil "prinajmenšom za zločincov tých, kto na internete vytvárajú weby propagujúce samovraždy". Dodal, že v tejto súvislosti podporuje iniciatívu poslancov Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, ktorí chcú prijať dodatok k trestnému zákonníku. Na jeho základe by sa rozšíril okruh činností, ktoré budú trestne stíhateľné, lebo navádzajú na samovraždy. Zodpovednosť by tak mohli niesť aj majitelia, autori a administrátori webov.