Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rusko bude i naďalej podporovať mierové rozhovory v Ženeve a Asada

Na ilustračnej snímke veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

Putin v pondelkovom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom zdôraznil potrebu pokračovať v dialógu o Sýrii.

New York 19. apríla (TASR) - Sýrsku opozičnú skupinu ovládli extrémisti, čim vlastne ohrozili mierové rozhovory o Sýrii. Podľa agentúry AP to dnes uviedol ruský veľvyslanec pri OSN Alexej Borodavkin.

"Pozastavenie účasti delegácie sýrskej opozície na mierových rozhovoroch (v Ženeve) je, bohužiaľ, dôkazom, že túto delegáciu ovládli extrémisti," citovala Borodavkina agentúra TASS.

Podľa neho budú rozhovory pokračovať bez skupiny, ktorá z nich odstúpila, a naznačil, že extrémistov podporuje Saudská Arábia. "Iné opozičné skupiny okrem tých 'rijádskych' budú v rozhovoroch pokračovať," povedal ruský veľvyslanec pri OSN.

Borodavkin v rozhovore pre TASS potvrdil, že Rusko bude pokračovať v podpore sýrskej armády v jej boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a skupine Front an-Nusra napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Podporu Moskvy mierovým rokovaniam o urovnaní vojenského konfliktu v Sýrii vyjadril dnes aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého Moskva zostáva aj spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a bude pokračovať v boji proti teroristickým skupinám.

Peskov súčasne nepotvrdil správy médií, že ruský prezident Vladimir Putin nedávno zaslal Asadovi telegram.

Hovorca dodal, že Putin v pondelkovom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom zdôraznil potrebu pokračovať v dialógu o Sýrii a udržať súčasné prímerie, ktoré sa podarilo dosiahnuť spoločným úsilím USA a Ruska.