Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ruská polícia zakročila proti odporcom zákazu propagácie homosexulity

Foto: TASR/AP

Nepriateľstvo voči gejom a lesbičkám je v ruskej spoločnosti všeobecne rozšírené.

Moskva 25. januára (TASR) - V blízkosti budovy Štátnej dumy v Moskve došlo dnes k bitke medzi prívržencami a odporcami zákona o zákaze propagovania homosexuality medzi mladistvými, ktorý dnes poslanci prerokúvajú v prvom čítaní. Polícia zadržala približne 20 ľudí, väčšinou gejov.

Pred budovou sa zišli prívrženci návrhu zákona - aktivisti z radov ruskej pravoslávnej cirkvi. Tí jasotom vítali policajtov, ktorí prišli zakročiť proti odporcom zákona, ktorých druhý tábor obhadzoval vajcami a polieval modrou farbou, keďže v Rusku sa na označenie homosexuála používa slovo "goluboj" - modrý. Protest homosexuálov spočíval v demonštratívnom bozkávaní sa.

Ak bude návrh zákona schválený v parlamente a podpísaný prezidentom Vladimirom Putinom, začne v Rusku platiť zákaz propagácie podujatí homosexuálov na celom území Ruska, pričom ich organizátorov budú trestať pokutami.

Putinovi kritici tvrdia, že ide o posledný zo série krokov zameraných na konzervatívnych voličov, ktorými chce prezident upevniť svoje postavenie po svojom nástupe do Kremľa v máji minulého roku poznamenanom masovými protestmi proti nemu v Moskve a Petrohrade.

Aktivisti za práva homosexuálov a ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že hlavným cieľom zákona nie je deklarovaná ochrana maloletých, ale obmedzenie práv homosexuálov.

Foto: TASR/AP


Nepriateľstvo voči gejom a lesbičkám je v ruskej spoločnosti všeobecne rozšírené a Duma, ktorá prijala sériu nepopulárnych zákonov a opatrení, si musí získať späť podporu obyvateľstva aj prijatím zákona zameraného proti homosexuálom, píše agentúra Reuters.

Prívrženci zákona zasa tvrdia, že je potrebný zákon, na základe ktorého by sa predchádzalo usporadúvaniu podujatí typu pochodov gay pride či podpore manželstiev osôb rovnakého pohlavia v rozhlase a televízii. Tento spôsob propagovania homosexuality podľa navrhovateľov zákona ohrozuje zdravý vývoj detí v Rusku.

Pokuty za propagáciu homosexuality zaviedli už vo viacerých subjektoch Ruskej federácie, vrátane Petrohradu, Kaliningradu či Novosibirskej a Samarskej oblasti.