Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Polícia zatýkala na nepovolenom pochode homosexuálov v Moskve

Jeden z lídrov hnutia za práva homosexuálov v Rusku, Nikolaj Alexandrov, zadržaný políciou počas nepovoleného pochodu homosexuálov v sobotu 30. mája 2015 v Moskve. Foto: TASR/AP/Pavel Golovkin

Aktivisti žiadali od moskovskej radnice povolenie usporiadať tzv. gay pride, ale úrady ich žiadosť zamietli.

Moskva 30. mája (TASR) - Zatknutím najmenej 20 ľudí sa dnes v Moskve skončil úradmi nepovolený pochod ulicami mesta, ktorý zorganizovala komunita gayov. Ako informovala agentúra Reuters, medzi zadržanými sú aj ľudia blízki pravoslávnej cirkvi, ktorí slovne i fyzicky útočili na účastníkov pochodu za práva homosexuálov.

Aktivisti žiadali od moskovskej radnice povolenie usporiadať tzv. gay pride, ale úrady ich žiadosť zamietli. Ako upozornil Reuters, stalo sa tak v poradí už desiatykrát. Reuters v tejto súvislosti konštatoval, že ide o "výročný rituál, ktorý symbolizuje negatívny postoj ruských úradov k prejavom verejnej podpory komunity gayov a ich práv".

V roku 2013 ruská Štátna duma schválila Kremľom podporovaný zákon o zákaze propagácie homosexuality a ďalších netradičných sexuálnych vzťahov. Zákon vyvolal pobúrenie dotknutej komunity v Rusku, ako aj na Západe, kde ho kritizovali viaceré ľudskoprávne organizácie. Mnohí Rusi, čiastočne aj pod vplyvom pravoslávia, však tento zákon odobrujú a gayov vnímajú skôr negatívne.

Jeden z lídrov hnutia za práva homosexuálov v Rusku, Nikolaj Alexandrov, dnes pre Reuters kritizoval postup ruských i moskovských úradov ako "úplné bezprávie". Vysvetlil, že aktivisti sa "len (v Moskve) pokúšali usporiadať pokojnú akciu venovanú ochrane ľudských práv".

Medzi aktivistami za práva homosexuálov a ich odporcami došlo dnes aj k fyzickým potýčkam, ktoré ukončil až zásah polície. Počet príslušníkov poriadkových jednotiek pritom podľa Reuters prevyšoval počet účastníkov akcie.