Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ruského politológa Krašeninnikova zatkli pre urážku verejného činiteľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niekoľko dní pred vznikom tejto platformy aj samotnému Krašeninnikovovi súd vyrubil pokutu vo výške 30 000 rubľov, keďže sudca ho uznal za vinného z urážky verejného činiteľa.

Moskva 23. júla (TASR) – Často citovaného ruského politológa a publicistu Fiodora Krašeninnikova zadržali vo štvrtok v meste Jekaterinburg ležiacom v európskej časti Ruska.

Informoval o tom spravodajský portál Novaja gazeta, pre ktorý sa Krašeninnikov vyjadril, že polícia s ním chce spísať protokol o jeho údajnej urážke verejnej osoby alebo inštitúcie na sociálnych sieťach. Konkrétne obvinenie mu však zatiaľ neoznámili.

Koncom minulého roka Krašeninnikov oznámil, že na sociálnej sieti Telegram sprístupnil kanál Rosštraf, ktorého prostredníctvom zbiera peniaze na zaplatenie pokút udeľovaných ruskou políciou či súdmi politickým aktivistom.

Niekoľko dní pred vznikom tejto platformy aj samotnému Krašeninnikovovi súd vyrubil pokutu vo výške 30 000 rubľov, keďže sudca ho uznal za vinného z urážky verejného činiteľa. Príčinou bol Krašenninikovov status na Telegrame, v ktorom sa venoval putinovským sudcom. Neskoršie súdne konanie v tejto veci Krašeninnikov označil za metódu vyrovnávania si politických účtov.