Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Rusko pomáha v Sýrii likvidovať teroristov, tvrdí Putin

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Na základe žiadosti sýrskeho vedenia začalo Rusko 30. septembra 2015 podnikať v Sýrii nálety na pozície protivládnych síl.

Moskva 25. januára (TASR) - Rusko nemá v úmysle zasahovať do sýrskej vnútornej politiky, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin. Podľa jeho slov je úlohou Moskvy pomôcť legitímnemu vedeniu Sýrie pri likvidácii teroristov.

Ako informovali ruské tlačové agentúry, Putin sa takto vyjadril na dnešnom stretnutí so študentmi v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska.

"My sa nijako nechystáme zasahovať do politického systému, do riešenia problémov, ktoré má Sýria a iné krajiny regiónu," vyhlásil Putin v rozhovore so študentmi Severokaukazskej federálnej univerzity, medzi ktorými bol podľa agentúry TASS aj jeden Sýrčan. "Našou úlohou je len pomôcť vášmu ľudu, pomôcť legitímnemu vedeniu krajiny, v tomto prípade Sýrie, bojovať proti terorizmu a likvidovať teroristov na sýrskej pôde," vysvetlil ruský prezident.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video s bombardérmi Tu-22M3


Na základe žiadosti sýrskeho vedenia začalo Rusko 30. septembra 2015 podnikať v Sýrii nálety na pozície protivládnych síl. Kým Rusko tvrdí, že mieri na militantných islamistov, kritici Moskvu podozrievajú, že jej ide najmä o podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a preto útočí aj na umiernených povstalcov, z ktorých časť podporuje Západ.

Ruské lietadlá počas svojej misie v Sýrii využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja.

Ruské ministerstvo obrany dnes poprelo správy západných médií, že má v Sýrii v pláne výstavbu novej leteckej základne v oblasti mesta Kámišlí pri hranici s Tureckom.