Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rusko: Ponorky Tichomorskej flotily nacvičovali paľbu v Japonskom mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útok na stanovený cieľ vykonali útočné ponorky triedy Varšavianka, ktoré odpálili cvičné torpéda. Ponorky tohto typu sú vybavené strelami s plochou dráhou letu Kalibr-PL.

Vladivostok 25. apríla (TASR) — Ponorky ruskej Tichomorskej flotily, ktorá je taktiež zapojená do vojny na Ukrajine, zneškodnili v rámci námorných manévrov v Japonskom mori cvičný nepriateľský cieľ. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

"Dve diesel-elektrické ponorky... vykonali v Japonskom mori taktické protiponorkové cvičenie a zneškodnili imitáciu nepriateľskej ponorky," uviedla v utorok agentúra Interfax, ktorá citovala vyhlásenie tlačovej služby Tichomorskej flotily.

Útok na stanovený cieľ vykonali útočné ponorky triedy Varšavianka, ktoré odpálili cvičné torpéda. Ponorky tohto typu sú vybavené strelami s plochou dráhou letu Kalibr-PL.

V pondelok Rusko oznámilo, že v Japonskom mori uskutočňuje cvičné manévre raketový torpédoborec Admirál Tribuc, ktorý je taktiež súčasťou Tichomorskej flotily a je vybavený protiponorkovými torpédami.

Ruské námorníctvo má celkovo štyri flotily: okrem Baltskej a Tichomorskej aj Čiernomorskú a Severnú flotilu, ktorá je vôbec najväčšou. Príslušníci všetkých štyroch loďstiev sú zapojení do bojov na Ukrajine, čo sa týka najmä jednotiek námornej pechoty.

Tichomorská flotila — druhá najväčšia zložka ruského námorníctva — má od minulého týždňa nového veliteľa, admirála Viktora Liinu, ktorý doposiaľ velil Baltskému loďstvu.

Odchod predchádzajúceho veliteľa Tichomorského loďstva Sergeja Avakjanca bol oznámený 20. apríla — v deň, keď táto flotila ukončila rozsiahle, niekoľkodňové a vopred neohlásené manévre. Admirála ešte pred skončením cvičení poslali na dovolenku. Oficiálnym dôvodom výmeny bolo, že dosiahol vek odchodu do výslužby. Nezávislé ruské médiá však v súvislosti s odchodom Avakjanca informovali o vysokých stratách, ktoré údajne utrpela Tichomorská flotila počas vojny na Ukrajine.