Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Rusko ponúka Iraku vojenskú pomoc

Iracký premiér Hajdar Abádí na stretnutí s ruským prezidentom Vladidimirom Putinom. Foto: TASR/AP

Ruské spoločnosti boli prítomné v irackej ekonomike celé desiatky rokov za vlády Saddáma Husajna a ostro sa stavali proti invázii pod vedením USA do Iraku v roku 2003.


Moskva 21. mája (TASR) - Rusko ponúklo irackému premiérovi Hajdarovi Abádímu počas jeho dnešnej návštevy v Kremli vojenskú a ďalšiu pomoc pri potlačení militantov z organizácie Islamský štát (IS), ktorá tento týždeň dosiahla ďalšie veľké územné zisky v Iraku aj Sýrii.

Úspešný postup Islamského štátu, ktorý minulý týždeň dobyl iracké mesto Ramádí a dnes aj historické mesto Palmýra v susednej Sýrii, ešte viac odhalil nedostatky irackej armády a obmedzený účinok amerických náletov.

Abádí napriek zhoršujúcej sa bezpečnostnej kríze vo vlasti odcestoval na návštevu Moskvy. Vyhlásil, že tak chcel zdôrazniť dôležitosť vzťahov svojej krajiny s Ruskom. Dodal, že nevenoval pozornosť "určitým silám", ktoré mu radili, aby návštevu zrušil.

"Rozširujeme spoluprácu v oblasti vojenskej technológie," uviedol podľa tlačovej agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin na začiatku rozhovorov s Abádím v Kremli a pochválil Irak ako "dávneho a spoľahlivého partnera v regióne".

"Naše vzťahy sa vyvíjajú veľmi úspešne... Naše spoločnosti pracujú vo vašej krajine a diskutujeme o investíciách za miliardy dolárov," dodal Putin bez uvedenia podrobností.

Ruské spoločnosti boli prítomné v irackej ekonomike celé desiatky rokov za vlády Saddáma Husajna a ostro sa stavali proti invázii pod vedením USA do Iraku v roku 2003, ktorá vyústila do zvrhnutia diktátora a priniesla dlho sa vlečúce obdobie rozvratu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes už skôr vyhlásil, že Moskva urobí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla Iraku poraziť Islamský štát. Víkendové dobytie irackého mesta Ramádí touto extrémistickou organizáciou je totiž pokladané za najvážnejší úder pre bagdadskú vládu za posledný rok.

"Zameriavame sa na rozvíjanie vzťahov vo všetkých oblastiach, vrátane vojensko-technologickej spolupráce, ekonomickej spolupráce a spolupráce v ropnom a plynárenskom sektore," vysvetlil Abádí.

Nízke celosvetové ceny ropy donútili Rusko snažiť sa o bližšie vzťahy s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorej členom je aj Irak.

Rusko, ako jeden z najväčších producentov ropy na svete, ktorý nie je členom OPEC-u, má naplánované konzultácie s touto organizáciou ešte pred jej zásadným budúcomesačným zasadnutím vo Viedni.