Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Rusko ponúklo podporu Annanovho plánu pre Sýriu v OSN

Foto: TASR/AP

Rusko a Čína dvakrát ochránili Asadov režim pred sankciami OSN v dôsledku násilného potláčania protivládnych protestov, pri ktorom za uplynulý rok podľa OSN zahynulo vyše 8000 ľudí.

Moskva 20. marca (TASR) - Rusko je pripravené podporiť rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by odobrila plán Kofiho Annana na riešenie krízy v Sýrii. Uviedol to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Lavrov zároveň varoval, že príslušná rezolúcia nesmie obsahovať ultimátum pre sýrsku vládu. Rokovania o texte rezolúcie budú zrejme náročné, aj keď vyhlásenie šéfa ruskej diplomacie patrí k známkam možného zvyšovania tlaku na Damask zo strany Moskvy, píše agentúra AP.

Rusko a Čína dvakrát ochránili Asadov režim pred sankciami OSN v dôsledku násilného potláčania protivládnych protestov, pri ktorom za uplynulý rok podľa OSN zahynulo vyše 8000 ľudí. Kremeľ však tiež dôrazne podporil Annana, bývalého generálneho tajomníka OSN, ktorý je spoločným vyslancom OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu.

Annan sa tento mesiac dvakrát stretol s Asadom a predložil návrh zastavenia krviprelievania v Sýrii, ktorý zatiaľ nezverejnili.

Lavrov uviedol, že Annanove návrhy by mali byť zverejnené, pričom Moskva je ochotná hlasovať za rezolúciu BR OSN, ktorá by ich podporila.