Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko poprelo tajné rokovania s USA o Ukrajine na fínskom ostrove

Americký prezident Barack Obama (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Fínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Spojené štáty a Rusko tajne rokovali vo Fínsku o Ukrajine ešte v júni.

Moskva 27. augusta (TASR) - Rusko dnes poprelo informácie, že so Spojenými štátmi viedlo vo Fínsku "tajné rokovania" o kríze na Ukrajine.

"V súvislosti so správami o akýchsi 'tajných rokovaniach' medzi Ruskom a Spojenými štátmi v ukrajinskej otázke na fínskom ostrove Boistö by sme radi uviedli, že sa tam konala expertná schôdzka," citovala agentúra ITAR-TASS z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí.

Táto schôdzka sa však podľa rezortu nekonala na úrovni oficiálnych predstaviteľov oboch štátov. Bolo to stretnutie "na úrovni ruských a amerických mimovládnych organizácií a akademických združení".

Fínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Spojené štáty a Rusko tajne rokovali vo Fínsku o Ukrajine ešte v júni. Hovorca rezortu Vesa Häkkinen pre agentúru AP povedal, že tento štátny úrad pomohol zorganizovať rokovanie na ostrove Boistö ležiacom pri južnom pobreží Fínska, avšak odmietol poskytnúť bližšie podrobnosti.

Začiatkom mesiaca navštívil fínsky prezident Sauli Niinistö ruského prezidenta Vladimira Putina. Bolo to prvé stretnutie prezidenta členskej krajiny Európskej únie s ruským lídrom od vypuknutia krízy na Ukrajine. Niinistö následne odcestoval na Ukrajinu kvôli stretnutiu s prezidentom Petrom Porošenkom.

Niinistöova kancelária oznámila, že prezident sa nezúčastnil na júnovom rokovaní medzi Washingtonom a Moskvou.