Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko posilní svoju vojenskú prítomnosť vo svete, tvrdí ruský minister

Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Rozmiestnenie jednotiek Severoatlantickej aliancie do okolia ruských hraníc si podľa šéfa rezortu ruskej diplomacie zasluhuje odpoveď.

Moskva 25. marca (TASR) - Rusko posilní vojenskú prítomnosť a nasadenie armádnych zložiek v oblasti od svojich západných hraníc po tichomorské ostrovy. Vyhlásil to dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu s tým, že sa tak udeje v čase pretrvávajúceho napätia so Západom, píše agentúra AP.

Rozmiestnenie jednotiek Severoatlantickej aliancie do okolia ruských hraníc si podľa šéfa rezortu ruskej diplomacie zasluhuje odpoveď. Moskva vytvorí nové jednotky na svojom západnom krídle vrátane dvoch nových divízií, špecifikoval Šojgu na zasadnutí ministerstva.

Súčasťou plánov na posilnenie ruskej vojenskej prítomnosti v západnom krídle je tiež dodávka 1000 nových zbrojných systémov vrátane lietadiel, armádnych vrtuľníkov, tankov a obrnených vozidiel.

Moskva podľa neho prehodnocuje aj možnosť vybudovania námornej základne na tichomorských Kurilských ostrovoch pri Japonsku, na ktoré si sčasti nárokuje aj Tokio. V apríli sa do oblasti prstenca vydá na prieskum námorná expedícia, ktorej cieľom bude "preskúmať možnosť nasadenia síl tichomorskej flotily v súostroví". Šojgu oznámil tiež plán na rozmiestnenie raketových systémov na týchto ostrovoch, ako aj posilnenie infraštruktúry na Ďalekom východe.

Súčasťou prstenca súostrovia Kurilských ostrovov je tiež jeho južná časť, ktorá je v Japonsku známa ako tzv. Severné teritóriá.