Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko posilňuje vojenskú prítomnosť na východe Ukrajiny, tvrdí USA

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a americký minister zahraničných vecí John Kerry, archívne foto Foto: TASR/AP

Dohoda z Minsku z februára tohto roka pritom hovorí, že z Ukrajiny by sa mali stiahnuť akékoľvek zahraničné ozbrojené skupiny, vojaci a vojenská technika.

Washington 23. apríla (TASR) - Americké Ministerstvo zahraničných vecí v stredu obvinilo Rusko, že na východe Ukrajiny rozostavilo ďalšie systémy protivzdušnej obrany a napriek dohode o prímerí z Minsku sa podieľa na výcviku proruských separatistov v oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ide o najväčšie množstvo ruskej techniky protivzdušnej obrany na východe Ukrajiny od augusta," uviedla hovorkyňa ministerstva Marie Harfová.

Hovorkyňa ďalej uviedla, že Rusko si na hraniciach s Ukrajinou posilňuje pozície vysielaním ďalších jednotiek. Podľa Harfovej ide v súčasnosti o najmasívnejšiu prítomnosť krajiny v oblasti od októbra minulého roku.

Dohoda z Minsku z februára tohto roka pritom hovorí, že z Ukrajiny by sa mali stiahnuť akékoľvek zahraničné ozbrojené skupiny, vojaci a vojenská technika.



Ako uviedla britská spravodajská stanica BBC, z ozbrojovania proruských separatistov na východe Ukrajiny a vysielania ruských jednotiek do oblasti Moskvu obviňuje aj samotná Ukrajina. Rusko tieto obvinenia popiera.

Vojenské cvičenia na východe Ukrajiny sú podľa Harfovej čoraz sofistikovanejšie, čo naznačuje, že je do nich bez pochýb zapojené Rusko. "Pri cvičeniach boli použité aj bezpilotné lietadlá, čo je neklamný znak prítomnosti Rusov," uviedla Harfová.

BBC dodáva, že podľa OSN v doneckej a luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zahynulo od vypuknutia konfliktu minulý rok najmenej 6116 ľudí.