Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rusko požiadalo Interpol o zadržanie ukrajinského expremiéra Jaceňuka

Arsenij Jaceňuk. Foto: TASR/AP

Ten čelí v Rusku obvineniam z členstva v ozbrojenej skupine pôsobiacej v polovici 90. rokov v Čečensku a účasti na bojoch proti ruským vojakom.

Moskva 28. apríla (TASR) - Rusko dnes požiadalo medzinárodnú policajnú organizácie Interpol o zatknutie a vydanie bývalého ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka. Ten čelí v Rusku obvineniam z členstva v ozbrojenej skupine pôsobiacej v polovici 90. rokov v Čečensku a účasti na bojoch proti ruským vojakom. Informovala o tom agentúra AP.

Bývalý šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SKR) Alexander Bastrykin v septembri 2015 obvinil Jaceňuka z účasti na bojoch v Čečensku v rokoch 1994-1995, ako aj mučenia a popráv ruských vojakov. Mestský súd v juhoruskom meste Jessentuki na neho koncom marca tohto roku vydal zatykač.

Ukrajinské ministerstvo vnútra potvrdilo, že od Interpolu dostalo kópiu ruskej žiadosti o Jaceňukovo vydanie, avšak šéf rezortu Arsen Avakov uviedol, že Jaceňuk v Čečensku nikdy nebol a jeho "prenasledovanie ruskými orgánmi je politicky motivované".

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom dlhoročne komplikuje ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny a anexia ukrajinského polostrova Krym ruskými silami v marci 2014.