Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Rusko požiadalo o zasadnutie BR OSN pre útoky USA a Británie v Jemene

Na snímke odpálené rakety Sea Viper v Červenom mori. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok na sociálnej sieti Telegram odsúdila útoky USA a Británie v Jemene.

Moskva 12. januára (TASR) - Rusko oznámilo, že na piatok požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) kvôli útokom USA a Veľkej Británie v Jemene. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Rusko požiadalo na 12. januára o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s útokmi Spojených štátov a Británie v Jemene," oznámila Stála misia Ruska pri OSN.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok na sociálnej sieti Telegram odsúdila útoky USA a Británie v Jemene. Uviedla, že ide "o ďalší príklad prekrúcania rezolúcií BR OSN a úplného ignorovania medzinárodného práva" s cieľom eskalovať situáciu v regióne a dosiahnuť tak vlastné "deštruktívne ciele".

Spojené štáty a Británia podnikli zo vzduchu a mora údery na ciele húsíjskych povstalcom v Jemene v reakcii na opakované útoky povstalcov na plavidlá v Červenom mori. Iránom podporovaní húsíovia kontrolujú väčšinu územia Jemenu. Tvrdia, že na lode útočia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

Hovorca húsíjov uviedol, že neexistuje nijaké opodstatnenie pre americko-britské útoky a hnutie sa bude naďalej pri útokoch zameriavať na lode smerujúce do Izraela.