Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko nemá v pláne práve teraz vyslať jednotky do Sýrie

Ruská obrnnená technika počas nácviku vojenskej prehliadky. Foto: TASR/AP

Západ podozrieva Moskvu, že proruských separatistov na východe Ukrajiny podporuje aj vojensky - dodávkami zbraní a výzbroje či výcvikom.

New York 28. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusko nemá v pláne "práve teraz" vyslať svoje bojové jednotky do Sýrie. Dodal však, že Rusko bude pokračovať v podpore súčasnej sýrskej vlády.
Putin to uviedol v rozhovore pre americké televízie CBS a PBS, ktorý poskytol pred tým, ako dnes pred Valným zhromaždením OSN vystúpi so svojím prejavom a stretne sa s americkým prezidentom Barackom Obamom. "Rusko sa nezúčastní na nijakých vojenských akciách na území Sýrie alebo iných štátov. No, aspoň to neplánujeme práve teraz," vyhlásil ruský prezident podľa ruských agentúr.

Putin súčasne kritizoval politiku Spojených štátov v Sýrii, keď vyhlásil, že podpora, ktorú poskytujú protivládnym povstalcom, je nielen "protizákonná, ale aj kontraproduktívna". Situácie v Sýrii a najmä boja proti terorizmu v podobe vzmáhajúcej sa extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa Putin dotkne aj vo svojom prejave na pôde OSN a počas schôdzky s Obamom.

Tá bude ich prvým osobným stretnutím po viac ako roku. Vzťahy Ruska so Spojenými štátmi a inými západnými partnermi negatívne ovplyvnil vývoj na Ukrajine, kde Moskva anektovala Krymský polostrov a netají sa ani sympatiami k separatistom, ktorí vyhlásili v Doneckej a Luhanskej oblasti ľudové republiky nezávislé od Kyjeva.

Západ podozrieva Moskvu, že proruských separatistov na východe Ukrajiny podporuje aj vojensky - dodávkami zbraní a výzbroje či výcvikom. Naďalej sa špekuluje aj o priamej účasti ruských vojakov v bojoch na východe Ukrajiny. Rusko všetky tieto obvinenia odmieta.

V posledným týždňoch Západ vyjadruje znepokojenie aj v súvislosti s narastaním ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, kam podľa Moskvy v súlade s podpísanými dohodami smerujú dodávky zbraní pre vládnu armádu bojujúcu proti protivládnym povstalcom vrátane IS.

Kremeľ dnes informoval, že Putin sa v New Yorku okrem Obamu stretne aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, ktorého krajina tiež dodáva zbrane armáde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a ašpiruje na vedúcu rolu v boji proti islamistickému terorizmu.