Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko privítalo odloženie separatistických volieb na východe Ukrajiny

Dmitrij Peskov, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Na Ukrajine sa voľby do miestnych samospráv uskutočnia 25. októbra.

Moskva 6. októbra (TASR) - Rusko privítalo rozhodnutie vedenia samozvaných republík na východe Ukrajiny - Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) - odložiť sporné voľby do miestnych samospráv na február budúceho roka. Podľa agentúry Interfax to dnes povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra Reuters.

Podľa pôvodných plánov sa voľby mali konať v DĽR konať 18. októbra a v LĽR 1. novembra.

Zmena termínu konania volieb bola dnes jednou z hlavných tém rokovania kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny, ktoré sa konalo v bieloruskom Minsku. Pravdepodobnosť, že vedenia oboch proruských republík budú súhlasiť s odkladom hlasovania, pripustil v pondelok aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Signály o tom už sú," vyhlásil.

Na Ukrajine sa voľby do miestnych samospráv uskutočnia 25. októbra. Budú sa konať na celom území krajiny okrem anektovaného Krymu a okupovaných okresov Doneckej a Luhanskej oblasti na východe štátu.

O termíne ich konania rozhodol v júli ukrajinský parlament. Zámer proruských separatistov usporiadať na "svojom" území "nezákonné a podvodné voľby" vtedy ukrajinský prezident Petro Porošenko označil za ďalší pokus Ruska podkopať mierové dohody.