Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko priznalo nasadenie svojich špeciálnych síl v Sýrii

Na archívnej snímke generálplukovník Alexandr Dvornikov. Foto: TASR/AP

Okrem leteckej podpory poskytlo Rusko sýrskej armáde tiež delostrelecké systémy, spravodajské a komunikačné prostriedky, ako aj iné zariadenia a vojenských poradcov.

Moskva 23. marca (TASR) - Rusko nasadilo v Sýrii svoje špeciálne sily, aby pomáhali pri tamojších náletoch, zatiaľ čo ruskí vojenskí poradcovia zohrali rozhodujúcu úlohu pri ofenzíve sýrskej armády proti povstalcom.

Generálplukovník Alexandr Dvornikov, ktorý velil ruským vojakom v Sýrii, to uviedol v rozhovore zverejnenom dnes vo vládnom denníku Rossijskaja Gazeta.

Podľa jeho vyjadrení, ktoré prevzala agentúra AP, príslušníci špeciálnych síl vykonávali v Sýrii výzvednú činnosť, aby určili ciele ruských náletov. Pomáhali tiež pri navádzaní lietadiel počas jednotlivých misií a plnili ďalšie nešpecifikované úlohy.

Dvornikov vo zverejnenom rozhovore neuviedol, koľko príslušníkov ruských špeciálnych síl bolo nasadených v Sýrii.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň nariadil armáde stiahnutie časti ruských lietadiel zo Sýrie, kde koncom februára začalo platiť prímerie, povedal však, že nálety namierené proti Islamskému štátu a Frontu an-Nusra budú pokračovať. Na uvedené extrémistické skupiny sa totiž prímerie nevzťahuje.

Ruské vojenské letectvo sa zapája do konfliktu v Sýrii na strane tamojšej vlády od 30. septembra, pričom uskutočnilo už viac ako 9000 misií. Ako vojenské úspechy Damasku spomenul Dvornikov postup sýrskej armády v okolí Aleppa, prevzatie kontroly nad niektorými významnými ropnými poľami, ako aj nad kľúčovými diaľnicami.

Dvornikov uviedol, že okrem leteckej podpory poskytlo Rusko sýrskej armáde tiež delostrelecké systémy, spravodajské a komunikačné prostriedky, ako aj iné zariadenia a vojenských poradcov.

Terajšia ofenzíva sýrskej armády s cieľom vyhnať skupinu Islamský štát z historického mesta Palmýra podľa Dvornikova v prípade úspechu rozdelí sily tejto skupiny a otvorí cestu k mestám Rakka a Dajr az-Zaur. Vytvorí tiež podmienky na opätovné získanie prístupu k hranici s Irakom, doplnil podľa AP ruský generálplukovník.