Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Ruská prokuratúra žiada pre otca autorky protivojnovej kresby dva roky

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

Moskaľov je stíhaný za svoje príspevky o vojne na portáli Odnoklassniki. Obvinený na súde uviedol, že s týmito príspevkami nemá nič spoločné a že jeho stránka mohla byť hacknutá.

Moskva/Londýn 28. marca (TASR) — Ruská prokuratúra žiada dvojročný trest odňatia slobody pre otca žiačky z Tulskej oblasti, ktorá nakreslila protivojnovú kresbu. Muž je stíhaný za diskreditáciu ruskej armády na sociálnych sieťach, informuje britská stanica BBC.

Prokuratúra žiada súd, aby Alexejovi Moskaľovovi na tri roky zakázal používať internet a skonfiškoval mu počítač v prospech štátu.

Moskaľov, ktorý je jednorodičom, je stíhaný za svoje príspevky o vojne na portáli Odnoklassniki. Obvinený na súde uviedol, že s týmito príspevkami nemá nič spoločné a že jeho stránka mohla byť hacknutá.

Vo svojej záverečnej reči pred súdom však Moskaľov zopakoval svoj negatívny postoj k špeciálnej vojenskej operácii - ide o slovné spojenie, ktoré sa v Rusku musí používať v súvislosti s vojnou, ktorú rozpútalo na Ukrajine.

Moskaľov vyhlásil, že k vojne, zomieraniu ľudí a detí v nej možno mať len negatívny vzťah. Dodal však, že by sa "neznížil k tomu, aby písal negatívne veci či urážky".

Úrady začali Moskaľova vyšetrovať vlani po tom, ako jeho dcéra Maša na hodine výtvarnej výchovy namiesto obrázka na podporu vojakov vyslaných do vojny na Ukrajine nakreslila protivojnový plagát s vlajkou Ruska a Ukrajiny a s nápismi "Nie vojne" a "Sláva Ukrajine". Riaditeľka školy po hodine zavolala políciu.

Napriek tomu, že Moskaľov bol vyšetrovaný aj v domácom väzení, jeho dcéra je na základe rozhodnutia úradov naďalej v detskom domove. Iný súd sa momentálne zaoberá otázkou obmedzenia jeho rodičovských práv.

Prípad Alexeja Moskaľova a jeho dcéry vyvolal veľký ohlas vo verejnosti.