Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský parlament prijal sporný protiteroristický zákon

Poslanci štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, archívna fotografia Foto: TASR/AP

Novými právnymi normami sa okrem iného v Rusku zavádza povinnosť, aby operátori mobilných sietí pol roka archivovali obsah SMS a rozhovorov.

Moskva 24. júna (TASR) - Ruský parlament dnes prijal sériu pozmeňujúcich návrhov k balíku protiteroristických zákonov, ktoré vyvolávajú obavy ľudskoprávnych organizácií o dodržiavanie základných slobôd v Rusku.

Organizácia Human Rights Watch vo svojom vyhlásení ocenila, že spomedzi návrhov bol vyňatý ten "najškandalóznejší" - o odoberaní štátneho občianstva za spáchanie teroristického činu alebo za službu v štruktúrach iného štátu. Napriek tomu "zákon naďalej vážne obmedzuje právo občanov na slobodu slova a ďalšie základné slobody v Rusku", zdôraznila Taňa Lokšinová z ruskej pobočky HRW.

Novými právnymi normami sa okrem iného v Rusku zavádza povinnosť, aby operátori mobilných sietí pol roka archivovali obsah SMS a rozhovorov. Doteraz museli pol roka archivovať len informáciu o samotnom spojení, nie o obsahu komunikácie. Aj toto obdobie sa po dnešnom hlasovaní predĺžilo, a to na tri roky.

Informáciu o nadviazaní spojenia musia rok archivovať aj poskytovatelia internetového pripojenia. Obsah, vrátane videozáznamov, si povinní archivovať šesť mesiacov.

Telekomunikačné spoločnosti už avizovali, že po schválení tohto zákona bude musieť uchovávať obrovské objemy dát, čo si vyžiada aj veľké dodatočné investície.

Opozičný poslanec Dmitrij Gudkov upozornil, že prijatý zákon bude mať negatívne dôsledky pre podnikateľskú sféru. "Namiesto toho, aby sme vytvárali konkurenčné prostredie, vstupovali na nové trhy a zlepšovali kvalitu spojenia, naše telekomunikačné spoločnosti budú musieť riešiť túto hlúposť," vyhlásil.

Duma tiež schválila trestnú zodpovednosť za neohlásenie závažného trestného činu. Spolupredkladateľ pozmeňujúcich návrhov Ernest Valejev vysvetlil, že "úspešnosť v boji s terorizmom nezávisí len od úradov a od práce orgánov činných v trestnom konaní, ale aj od verejnosti". "Preto si myslíme, že tento návrh povzbudí verejnosť bojovať proti terorizmu," dodal.

Trestnú zodpovednosť za teroristický čin budú mať v Rusku už osoby od 14 rokov veku.

Ako informovala agentúra Interfax, zákon umožňuje spoločnosti Pošta Ruska preverovať, či sa v poštových zásielkach nachádzajú výbušné zariadenia alebo jedy. Zamestnanci pošty tiež nesmú umožniť prepravu zbraní, výbušniny, jedovatých rastlín a zvierat, drog, jedov, peňazí a rýchlo sa kaziacich výrobkov. Na kontrolu obsahu zásielok môžu zamestnanci pošty používať röntgenové prístroje, detektory kovov a plynu, laboratórne a iné prístroje.

Dnešné zasadnutie ruskej Štátnej dumy bolo posledné pred letnými prázdninami a súčasne aj posledné pred voľbami, ktoré prezident Vladimir Putin vypísal na 18. septembra.