Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruskí provideri zablokovali stránku s Navaľného blogmi

Alexej Navaľny. Foto: TASR/AP

K Navaľného blogom sa tak nedostanú zákazníci telekomunikačných spoločností Megafon, Rostelecom, MTS, Tele2 a ďalších.

Moskva 15. februára (TASR) - Ruskí internetovi provideri zablokovali vo štvrtok prístup na stránku navalny.com, kde uverejňuje svoje blogy opozičný politik a protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj. Vyhoveli tak výzve štátneho regulačného úradu Roskomnadzor, informoval na svojej stránke nemecký týždenník Der Spiegel.

K Navaľného blogom sa tak nedostanú zákazníci telekomunikačných spoločností Megafon, Rostelecom, MTS, Tele2 a ďalších. "U niektorých poskytovateľov sa dá stránka stále otvoriť, ale to je dočasné," napísal Navaľnyj na Twitteri.

Roskomnadzor predtým vyzval Navaľného, aby odstránil svoj blog o tajnom stretnutí podpredsedu vlády Sergeja Prichoďka s oligarchom Olegom Deripaskom na jeho jachte pri pobreží Nórska. Opozičný politik mal taktiež odstrániť video na svojom kanáli na portáli YouTube, ktoré medzičasom videlo viac ako päť miliónov používateľov.

Navaľnyj to odmietol urobiť a postup regulačného orgánu Roskomnadzor označil za "nezákonnú cenzúru". Jeho kanál na YouTube však zatiaľ zablokovaný nebol.

Navaľnyj sa chcel zúčastniť prezidentských volieb v Rusku, ktoré sa uskutočnia 18. marca. Ústredná volebná komisia ho však odmietla zaregistrovať vzhľadom na jeho platné usvedčenie z údajnej sprenevery v kauze Kirovles, ktoré mu najbližších desať rokov bráni uchádzať sa o prezidentský úrad. Okrem toho Navaľnyj dostal podmienečný trest aj v ďalšej kauze.