Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ruský súd zamietol predčasné prepustenie členky Pussy Riot

Maria Aľochinová Foto: TASR/AP

Súd rozhodol, že 24-ročná Aľochinová, matka päťročného syna, si musí odpykať celú dĺžku trestu v miestnej väzenskej kolónii.

Moskva 23. mája (TASR) - Súd v ruskom meste Berezniki zamietol dnes žiadosť o predčasné oslobodenie členky skupiny Pussy Riot Marie Aľochinovej, odsúdenej na dva roky väzenia.

Súd rozhodol, že 24-ročná Aľochinová, matka päťročného syna, si musí odpykať celú dĺžku trestu v miestnej väzenskej kolónii, informovali ruské tlačové agentúry.

Aľochinová momentálne drží vo väzení hladovku na protest proti tomu, že jej nepovolili účasť na súdnom pojednávaní, na ktorom sa malo rozhodovať o jej predčasnom prepustení na slobodu. Na dnešnom pojednávaní sa nezúčastnil ani jej právny zástupca.

Prokuratúra i šéf väzenskej kolónie, kde si Aľochinová odpykáva trest, požadovali jej zotrvanie vo väzení s odôvodnením, že "systematicky porušuje pravidlá správania sa pri výkone trestu".

Výzvu na prepustenie odsúdených členiek skupiny Pussy Riot, Marie Aľochinovej a Nadeždy Tolokonnikovovej, adresoval v posledných dňoch ruským úradom bývalý člen skupiny Beatles Paul McCartney.

"Predkladám túto žiadosť v duchu priateľstva za mnohých mojich ruských známych, ktorí rovnako ako ja veria tomu, že so všetkými ľuďmi treba zaobchádzať so súcitom a zhovievavosťou," napísal McCartney v liste na podporu Tolokonnikovovej, pričom zdôraznil svoje dlhoročné priateľstvo s ruským ľudom i rešpekt k jeho hodnotám.

Ďalej konštatoval, že prepustením punkeriek by Rusko vyslalo veľmi pozitívny signál všetkým, ktorí sledovali túto široko medializovanú kauzu. McCartney zverejnil výňatky z listov na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Tri členky Pussy Riot vlani odsúdili za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Verdikt súvisí s ich kontroverzným protestným vystúpením proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa.

Jednej z odsúdených členiek skupiny neskôr odvolací súd zmiernil pôvodný dvojročný väzenský trest na podmienečný a prepustil ju na slobodu. U zvyšných dvoch súd nesúhlasil s podmienečným prepustením ani s odkladom výkonu trestu.