Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin oslávil pravoslávnu Epifániu tradičným kúpeľom v ľadovej vode

Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Hoci je Epifánia jedným z hlavných sviatkov pravoslávnych kresťanov, kúpeľ vo vode zamrznutých riek alebo jazier je skôr ľudovým zvykom než náboženským rituálom.

Moskva 19. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin oslávil v sobotu pravoslávny sviatok Epifánie tradičným ponorením sa do ľadovej vody. S odvolaním sa na Kremeľ o tom informovala tlačová agentúra TASS. Epifániou si pravoslávni veriaci v Rusku pripomínajú krst Ježiša Krista.

Miesto, kde Putin vykonal tento obrad, kremeľské zdroje nešpecifikovali; uviedli iba, že prezident sa nachádzal v Moskovskej oblasti. Jeho hovorca Dmitrij Peskov predtým vyhlásil, že Putin sa pri príležitosti osláv Epifánie zúčastňuje na rituálnom kúpeli v ľadovej vode už mnoho rokov.

Tento akt sa koná v noci na 19. januára. Hoci je Epifánia jedným z hlavných sviatkov pravoslávnych kresťanov, kúpeľ vo vode zamrznutých riek alebo jazier je skôr ľudovým zvykom než náboženským rituálom, uvádza TASS. Epifániou sa v pravosláví pripomína Kristov krst v rieke Jordán.

Putin si počas svojej návštevy Jordánska v roku 2007 umyl ruky v rieke Jordán a navštívil posvätné miesto, kde Ján Krstiteľ pokrstil Krista. Počas návštevy Jordánska v roku 2012 sa Putin zúčastnil na otvorení ruského pútnického domu, ktorý sa nachádza neďaleko miesta Kristovho krstu.