Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Chodorkovskij: Rusko za Putina vykazuje znaky autoritárskeho režimu

Budúci prezident Ruska Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

V rozhovore pre španielsky denník El País to uviedol bývalý šéf ruskej ropnej spoločnosti JUKOS Michail Chodorkovskij.

Moskva 22. septembra (TASR) - Bývalý šéf ruskej ropnej spoločnosti JUKOS Michail Chodorkovskij tvrdí, že existujúci politický režim sa v Rusku môže udržať ešte 20 rokov, ak sa jeho vedúci predstavitelia nedopustia chýb.

V rozhovore pre španielsky denník El País, na ktorý sa odvoláva denník Segodňa, Chodorkovskij vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nejakú chybu predsa len urobí, "lebo všetky autoritárske režimy padajú v dôsledku chýb". Dodal však, že najbližších desať či dokonca 20 rokov k tejto situácii ešte nemusí dôjsť.

V odpovedi na otázku, ako dlho prežije súčasný politický systém v Rusku, Chodorkovskij uviedol, že je pesimistom - podľa jeho odhadov to môže byť "- ak (Putin urobí chyby) od dvoch do 20 rokov".

Počas uplynulého víkendu Chodorkovskij vyhlásil, že je pripravený stať sa ruským prezidentom. "Nezaujímal by som sa o prezidentskú funkciu, keby sa Rusko vyvíjalo normálne," vyhlásil Chodorkovskij. Dodal, že je pripravený "stať sa prezidentom, ak to bude nutné, aby sme prežili krízu a urobili ústavnú reformu". Podľa neho Rusko potrebuje ústavnú reformu, ktorej ťažiskovým bodom by malo byť prerozdelenie prezidentských právomocí v prospech súdov, parlamentu a občianskej spoločnosti.

Nemecký magazín Der Spiegel v najnovšom vydaní s odvolaním sa na interný dokument nemeckého ministerstva zahraničných vecí napísal, že Rusko sa stalo autoritárskym štátom takmer vo všetkých oblastiach. Štátna duma "tancuje, ako Kremeľ píska" a policajné orgány prijímajú také rozhodnutia, ktoré vyhovujú Kremľu. Veľká časť strednej triedy a spoločenskej elity také usporiadanie akceptuje, pretože z existujúceho systému im plynú výhody alebo od neho závisia.

Podľa nemeckého ministerstva neoddeliteľnou súčasťou politického systému v Rusku je korupcia, ktorú príslušné orgány prešetrujú len vo vybraných prípadoch, citovala z dokumentu rozhlasová stanica Deutsche Welle.