Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Rusko uskutočnilo skúšku nosnej rakety novej generácie Angara

Ruský premiér Dmitrij Medvedev na návšteve kozmodromu Pleseck pri príprave nosnej rakety Angara na štart, 19. februára 2014 Foto: TASR

Angara-1.2PP je prvou raketou určenou na civilné využitie zostrojenou v Rusku od smrti konštruktéra Sergeja Koroľova v roku 1966.

Moskva 9. júla (TASR) - Prvý raz od konca sovietskej éry uskutočnilo dnes Rusko na kozmodróme Pleseck skúšku nosnej rakety novej generácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Raketa odštartovala," uviedol pre agentúru Interfax zdroj z prostredia kozmodrómu.

Ide o raketu Angara novej generácie, ktorá je dôležitou súčasťou úsilia ruského prezidenta Vladimira Putina o obnovenie kedysi priekopníckeho ruského kozmického priemyslu.

Angara-1.2PP je prvou úspešnou raketou určenou na civilné využitie zostrojenou v Rusku od smrti konštruktéra Sergeja Koroľova v roku 1966. Nevyhnutnosť zostrojiť nový typ nosnej rakety vyvstala po rozpade ZSSR. Ide o "ekologickú raketu", keďže ako palivo jej slúži kyslík a kerozín.

Kozmodróm Pleseck, ktorý sa nachádza 800 kilometrov severne od Moskvy, slúži na skúšky medzikontinentálnych balistických striel a na vypúšťanie družíc do kozmu. Rusko ho však začalo využívať aj na skúšky nosných rakiet Angara.

Rusko dúfa, že sa mu postupne podarí vybudovať vlastné kozmodrómy, akým je Pleseck. Zároveň plánuje znížiť svoju závislosť od kazašského kozmodrómu Bajkonur, ktorý si od bývalej sovietskej republiky prenajíma za 150 miliónov dolárov ročne. Z územia Ruska štartuje iba štvrtina ruských vesmírnych letov.