Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruská ponorka odpálila na Kamčatku balistickú raketu Bulava

Na snímke z 2. júla 2009 je ponorka Jurij Dolgorukij Foto: TASR/AP

Podľa agentúry TASS je raketa Bulava R-30 určená pre ponorky novej triedy Borej. Vývoj Bulavy sa začal v roku 1998.

Moskva 29. októbra (TASR) - Ruská armáda dnes úspešne otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu Bulava. Strategická jadrová ponorka Jurij Dolgorukij ju odpálila z Barentsovho mora a dopadla na strelnicu Kura na Kamčatke. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

"Raketa bola odpálená spod hladiny. Parametre letovej trajektórie boli splnené tak, ako bolo požadované. Z kontroly údajov vyplýva, že hlavice rakety úspešne dopadli na testovacie zariadenie Kura," citovala rezort obrany agentúra TASS. Podľa ministerstva bol dnešný test špeciálny, keďže ponorka mala na palube kompletnú sadu rakiet.

Ruská armáda úspešne otestovala raketu Bulava aj 10. septembra. Spod hladiny Bieleho mora ju vystrelila strategická jadrová ponorka Vladimir Monomach. Bulava dopadla na strelnicu Kura.

Vladimir Monomach je v poradí treťou ponorkou novej triedy Borej, ktoré sú vyzbrojené balistickými raketami. Prvou bol Jurij Dolgorukij, druhou Alexander Nevský. Plavidlá triedy Borej budú tvoriť hlavný pilier strategickej ponorkovej flotily Ruska. Do roku 2020 plánuje spustiť na vodu osem takýchto ponoriek.

Podľa agentúry TASS je raketa Bulava R-30 určená pre ponorky novej triedy Borej. Trojstupňová raketa na tuhé palivo s maximálnym doletom 9000 kilometrov môže niesť najviac desať nezávisle od seba navádzateľných jadrových hlavíc. Vývoj Bulavy sa začal v roku 1998.