Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Rusko skúšobne odpálilo medzikontinentálnu balistickú raketu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mobilná medzikontinentálna balistická raketa RS-12M Topoľ, vyvinutá ešte za čias Sovietskeho zväzu, je schopná niesť jadrovú hlavicu až do vzdialenosti 10 500 kilometrov.

Moskva 4. marca (TASR) - Rusko dnes skúšobne odpálilo medzikontinentálnu balistickú raketu.

Agentúra Reuters citovala amerického predstaviteľa, podľa ktorého Moskva o teste vopred informovala Spojené štáty, a to ešte pred vypuknutím súčasnej krízy na ukrajinskom polostrove Krym.

Podľa informácií ruského ministerstva obrany raketu typu RS-12M Topoľ odpálili zo základne Kapustin Jar v Astrachánskej oblasti pri severozápadnom pobreží Kaspického mora.

Strela vybavená cvičnou bojovou hlavicou úspešne zasiahla stanovený cieľ, ktorý sa nachádzal na cvičisku na území susedného Kazachstanu, uviedol hovorca ruského rezortu obrany.

Podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, citovaného agentúrou Reuters, Moskva o teste vopred upovedomila Washington v súlade s bilaterálnou dohodou o kontrole jadrových zbraní. Stalo sa tak ešte skôr, než k došlo k ruskej vojenskej intervencii na Kryme.

Mobilná medzikontinentálna balistická raketa RS-12M Topoľ, vyvinutá ešte za čias Sovietskeho zväzu, je schopná niesť jadrovú hlavicu až do vzdialenosti 10.500 kilometrov.