Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Aktivity Kyjeva na východe Ukrajiny povedú k eskalácii bojov

Ilustračné foto, Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

Vojenský konflikt medzi Ruskom podporovanými separatistami a vládnymi jednotkami na východe Ukrajiny zúri od augusta, podľa OSN si vyžiadal životy už najmenej 5100 ľudí.

Moskva/Kyjev 28. januára (TASR) - Vojenská operácia realizovaná ukrajinskou vládou na východe Ukrajiny bude viesť k "ďalšej nevítanej eskalácii konfliktu" a podkope mierové snahy. Vyhlásilo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters.

Podľa ruského rezortu diplomacie zaznamenali za posledný deň v civilných oblastiach 68 prípadov ostreľovania, vrátane mínometných striel vypálených vládnymi jednotkami na povstalcami kontrolované mesto Luhansk a jeho okolie.

Pri aktuálnych bojoch na východe Ukrajiny prišli podľa tamojších úradov za posledných 24 hodín o život traja vojaci, napísala agentúra AP.

Hovorca ukrajinských síl Andrij Lysenko dnes novinárom povedal, že situácia je aj naďalej napätá a proruskí povstalci napádajú ukrajinskú armádu na všetkých frontoch.

Podľa Lysenka boje sú najzúrivejšie najmä v Debaľceve, v strategickom meste spájajúcom doneckých povstalcov so separatistami v Luhanskej oblasti.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dnes informovalo, že ukrajinská armáda ostreľovala v utorok večer obytné štvrte v meste Luhansk, pričom utrpelo zranenia najmenej 16 ľudí. Podľa zdrojov agentúry TASS zahynulo niekoľko ľudí.

Ministerstvo uviedlo, že Luhansk bol ostreľovaný z raketových systémov Uragan.

Špeciálna pozorovateľská misia (SMM), ktorú na Ukrajinu vyslala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo svojej utorkovej situačnej správe uviedla, že za 24 hodín od pondelkového rána došlo k porušeniu prímeria v 38 prípadoch.

Vojenský konflikt medzi Ruskom podporovanými separatistami a vládnymi jednotkami na východe Ukrajiny zúri od augusta, podľa OSN si vyžiadal životy už najmenej 5100 ľudí.