Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Moskva: Vzdušné útoky sú odvetou za útoky Ukrajiny v ruskom pohraničí

Na snímke, ktorú poskytol starosta meste Mariupol Petro Andruščenko, trolejbus horí po zásahu ruskou strelou v areáli vodnej elektrárne v ukrajinskom meste Dnipro v piatok 22. marca 2024. Foto: TASR/AP

Proukrajinské ruské milície minulý týždeň podnikli niekoľko ozbrojených útokov na ruské územie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 22. marca (TASR) - Rusko podniklo v uplynulých dňoch sériu vzdušných útokov na ciele na Ukrajine v reakcii na nepretržité ukrajinské útoky na ruské pohraničné regióny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Od 16. do 22. marca podnikla armáda 49 odvetných útokov v reakcii na ostreľovanie nášho územia a snahy o preniknutie a obsadenie pohraničných obcí," uviedol rezort vo vyhlásení.

Kyjev v piatok informoval, že jedny z najväčších ruských vzdušných útokov za celé mesiace sa v noci zamerali na energetické zariadenia po celej Ukrajine. Vyžiadali si najmenej päť obetí na životoch. Vo štvrtok čelila rozsiahlému útoku i ukrajinská metropola Kyjev.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že piatkové útoky boli zamerané na energetický sektor, vojensko-priemyselné komplexy, železnice či "miesta, na ktorých sú rozmiestnení ukrajinskí vojaci a zahraniční žoldnieri". Rezort zároveň uviedol, že zasiahol všetky ciele.

Proukrajinské ruské milície minulý týždeň podnikli niekoľko ozbrojených útokov na ruské územie, pričom prichádza k častejším cezhraničných ostreľovania a výrazne sa zvýšil i počet raketových a dronovýh útokov na ruské pohraničné oblasti.

Moskva aj tento týždeň uviedla, že zmarila snahy o vpády na územie Ruska. Prezident Vladimir Putin zároveň prisľúbil, že eskalácia týchto útokov "nezostane nepotrestaná".