Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko rozšírilo sankcie proti Západu

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters a ruské štátne agentúry, ktoré citovali dnešné vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí.

Moskva 28. marca (TASR) - Moskva podnikla odvetný úder za rozšírené sankcie, uvalené západnými vládami na Rusko za pripojenie ukrajinskej oblasti Krym. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí bez menovania predstaviteľov USA alebo Európskej únie, ktorých sa sankčné opatrenia budú týkať.

Spojené štáty a Európska únia zaviedli dve série vízových zákazov a zmrazenia majetku, ktoré platia pre ruských oficiálnych predstaviteľov, zákonodarcov i ďalších spojencov prezidenta Vladimira Putina. Sankcie sú pre Moskvu trestom za to, že sa protiprávne zmocnila ukrajinského polostrova Krym, ako to charakterizujú západné štáty.

"Samozrejme, takéto kroky nemôžu zostať bez reakcie," citovala ruská agentúra RIA Novosti hovorcu ministerstva zahraničných vecí Alexandra Lukaševiča. "Ruská strana odpovedala opatreniami, ktoré v mnohých ohľadoch odzrkadľujú (západné sankcie)," dodal Lukaševič.

Podrobnosti neuviedol a zatiaľ nie je k dispozícii žiaden zoznam západných predstaviteľov, ktorých sa nové sankcie týkajú.

Hovorca ministerstva nemenoval koho sankcie postihnú. Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti citovala istého vysokopostaveného predstaviteľa, podľa ktorého nové osoby na moskovskom zozname nežiaducich zistia, že majú zakázaný vstup, "keď budú chcieť prekročiť ruskú hranicu".

Približne 11 amerických predstaviteľov a zákonodarcov, zaradených minulý týždeň na počiatočný ruský čierny zoznam, prijalo správu o zákaze vstupu do Ruska zo štipľavým posmechom. Senátor John McCain povedal, že "mu to prekazilo jeho jarnú dovolenku na Sibíri".

Krymčania hlasovali 16. marca v referende za odtrhnutie regiónu od Ukrajiny a za pripojenie k Rusku. Západné vlády však toto ľudové hlasovanie odmietli ako podvod. Zároveň uviedli, že referendum porušilo ukrajinskú ústavu a konalo sa až po tom, čo ruské sily obsadili polostrov v Čiernom mori.

USA a EÚ sa obávajú, že Putin sa možno bude pokúšať ovládnuť aj časti východnej a južnej Ukrajiny - preto varovali, že môžu uvaliť ešte širšie sankcie na Rusko, ktoré budú postihovať celé odvetvia ruskej ekonomiky, ak bude Moskva krízu vyostrovať.