Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko rozšírilo zoznam krajín, ktorým zakazuje dovážať potraviny

Ruský premiér Dmitrij Medvedev Foto: TASR

Rusko zaviedlo embargo na dovoz potravín z EÚ, USA, Kanady, Austrálie a Nórska začiatkom augusta minulého roka ako odvetu za hospodárske sankcie, ktoré západné štáty predtým uvalili na Rusko.

Moskva 13. augusta (TASR) - Rusko pridalo Albánsko, Čiernu Horu, Lichtenštajnsko a Island na zoznam krajín, na ktoré sa vzťahuje embargo na dovoz potravín. Ide o odvetný krok za sankcie Západu proti Moskve. Uviedol to dnes premiér Dmitrij Medvedev. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko od budúceho roka zakáže aj dovoz niektorých potravín z Ukrajiny, ak nadobudne platnosť asociačná dohoda medzi Ukrajinou a Európskou úniou (EÚ), dodal dnes Medvedev.

Rusko zaviedlo embargo na dovoz potravín z EÚ, USA, Kanady, Austrálie a Nórska začiatkom augusta minulého roka ako odvetu za hospodárske sankcie, ktoré západné štáty predtým uvalili na Rusko. Dôvodmi boli anexia Krymu v marci 2014 a neskôr aktivity Moskvy v súvislosti s bojmi na východe Ukrajiny.

Embargo sa dotklo mäsa, rýb, mlieka a mliečnych výrobkov, zeleniny, ovocia a morských plodov, pričom pôvodne malo platiť jeden rok. Západ však sankcie predĺžil, na čo Moskva opäť zareagovala a embargo na dovoz potravín predĺžila minimálne do augusta 2016.