Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rusko: Po studenej vojne sme sa otvorili Západu, ale ten nás podviedol

Červené námestie v Moskve. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Všetko, čo Rusko chce od Európy, je podľa ruského ministerstva zahraničných vecí spolupráca.

Helsinki 19. júna (TASR) - Koncom studenej vojny sa Rusko plne otvorilo západným krajinám, ale tie ho podviedli, uviedla v utorok pre fínsky denník Hufvudstadsbladet hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Plne sme sa otvorili Západu, ale nie preto, že sme boli porazení. Spravili sme tak sami, nikto nás nenapadol," uviedla.

Posledný sovietsky líder Michail Gorbačov, architekt programu perestrojky, "chcel iba ukončiť preteky v zbrojení", poznamenala hovorkyňa. "Chcel ukončiť studenú vojnu, a tak sme sa otvorili - a boli zradení. Odpovedali ste tým, že ste nás oddelili ostnatým drôtom," povedala Zacharovová pre Hufvudstadsbladet, fínske noviny vychádzajúce vo švédštine.

Všetko, čo Rusko chce od Európy, je podľa nej spolupráca. "Rozvíjať hospodárstvo, obchod a kultúrne vzťahy. Chceme sa slobodne navštevovať a zbaviť sa vízovej povinnosti. Oni nám však v tom vždy zabránia," uviedla.

"Je to ako s ruskými ponorkami vo Švédsku - každý vie, že sú tam, ale nikto ich nevidí. O mesiac nato, keď sú všetci obyvatelia Švédska vystrašení, masmédiá napíšu krátky článok, že si ponorky zmýlili s niečím iným," zakončila.