Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rusko sa pripravuje na prevzatie ťažkej vojenskej techniky vagnerovcov

Na videosnímke z 20. mája 2023 vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin s ruskovou vlajkou v rukách hovorí v Bachmute. Foto: TASR/AP

Prebiehajú prípravy na prevoz ťažkej vojenskej techniky od jednotiek súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny k jednotkám ruskej armády, uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Moskva 27. júna (TASR) - Ruská armáda sa v utorok pripravuje na prevzatie vojenského vybavenie od žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá sa počas víkendu vzbúrila proti ruskému vojenskému vedeniu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Prebiehajú prípravy na prevoz ťažkej vojenskej techniky od jednotiek súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny k jednotkám ruskej armády," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení.

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa pokúsil počas víkendu pomocou svojich jednotiek zvrhnúť ruské vojenské velenie po tom, ako v piatok obvinil ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov. V sobotu večer sa situácia v Rusku náhle upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do táborov na Ukrajine. Ukončenie krízy sprostredkoval práve Lukašenko.