Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko sa pripravuje na slávenie Dňa národnej jednoty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo všetkých regiónoch Ruska je v súvislosti s tým v pohotovosti viac ako 43.500 príslušníkov ministerstva pre mimoriadne situácie.

Moskva 3. novembra (TASR) - Občania Ruskej federácie oslávia v sobotu jeden z najmladších sviatkov svojej krajiny - Deň národnej jednoty. Vo všetkých regiónoch Ruska je v súvislosti s tým v pohotovosti viac ako 43.500 príslušníkov ministerstva pre mimoriadne situácie. Píše o tom agentúra RIA Novosti.

Podľa informácií spomínaného ministerstva budú dodatočné hliadky vyslané aj na obľúbené miesta oddychu, ako aj pozdĺž dopravných tepien. V pohotovosti budú aj požiarnici a dobrovoľní hasiči, dodala agentúra TASS.

Deň národnej jednoty pripadá na 4. novembra a v Ruskej federácii si ho pripomínajú od roku 2005. Na 4. novembra sa preniesol štátny sviatok s pracovným voľnom zo 7. novembra, keď sa v minulosti oslavovala Veľká októbrová socialistická revolúcia (VOSR). V 90. rokoch 20. storočia za vlády prezidenta Borisa Jeľcina sa stal Dňom súladu a zmierenia a ostal dňom pracovného pokoja.

Deň národnej jednoty je spomienkou na udalosť zo 4. novembra 1612, keď ruskí vojaci ľudovej domobrany pod velením Kuzmu Minina a Dmitrija Požarského zaútočili na moskovskú štvrť Kitaj-gorod a z Moskvy vyhnali poľských dobyvateľov. Tým sa skončilo obdobie nepokoja (smuta), ktoré trvalo 30 rokov. Zároveň sa začalo budovanie nového ruského štátu. Neskôr sa tento deň stal symbolom zjednocovania národov Ruska.

Výnosom cára Alexeja Michailoviča (1645-1676) sa na pamiatku tejto významnej udalosti začal v Moskovskej Rusi sláviť pravoslávny a štátny sviatok - až do roku 1917. Do ruského pravoslávneho kalendára sa dostal ako Slávenie Kazanskej ikony Božej Matky na počesť vyhnania Poliakov z Moskvy a Ruska v roku 1612. Deň Kazanskej ikony Božej Matky slávia pravoslávni veriaci aj v súčasnosti.