Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Rusko sa usiluje destabilizovať Moldavsko, tvrdí Kišiňov

Na snímke vojenská prehliadka počas 30. výročia nezávislosti Moldavska 27. augusta 2021 v Kišiňove. Foto: TASR/AP

V separatistickom regióne Moldavska, v Podnestersku, sú rozmiestnené ruské jednotky.

Kišiňov 9. februára (TASR) - Moldavská Informačná a bezpečnostná služba (SIS) vo štvrtok vyhlásila, že Rusko sa usiluje destabilizovať túto postsovietsku krajinu. Už predtým počas dňa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summite EÚ v Bruseli uviedol, že Kyjev zachytil plány ruských spravodajských služieb zamerané na zničenie Moldavska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"SIS potvrdzuje, že na základe informácií prezentovaných naším ukrajinským partnerom, ako aj podľa našej operatívnej činnosti, boli identifikované podvratné aktivity s cieľom podkopať Moldavskú republiku, destabilizovať ju a narušiť verejný poriadok," uvádza sa vo vyhlásení SIS.

Ďalšie podrobnosti nie je možné poskytnúť, poznamenala SIS. Zdôvodnila to rizikom "ohrozenia rôznych prebiehajúcich operačných činností". Občanov Moldavska zároveň uistila, že "všetky štátne inštitúcie pracujú na plný výkon a nedovolia takéto provokácie".

"Naše inštitúcie pracujú na zaistení bezpečnosti krajiny a využívajú všetku informačnú pomoc partnerov, aby predvídali akékoľvek pokusy o podkopanie nášho štátu a zabránili im," píše sa v tlačovom vyhlásení kancelárie prozápadnej prezidentky Maie Sanduovej.

Zelenskyj vo štvrtok povedal, že dokumenty, ktoré získal Kyjev, obsahujú informácie o tom, "kto, kedy a ako" plánuje "zlomiť moldavskú demokraciu a nastoliť kontrolu nad Moldavskom". Dodal, že nevie, či Moskva nakoniec nariadila vykonanie tohto plánu.

Moldavsko s populáciou 2,6 milióna obyvateľov leží medzi Rumunskom a Ukrajinou. Po tom, čo po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu krajina požiadala o členstvo v EÚ, získala štatút kandidátskej krajiny. AFP pripomína, že v separatistickom regióne Moldavska, v Podnestersku, sú rozmiestnené ruské jednotky.