Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Rusko si pre uniknutú nahrávku predvolalo nemeckého veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemeckí dôstojníci v 38-minutovej nahrávke rozhovoru zverejneného v piatok na ruských sociálnych sieťach diskutujú o možnom použití rakiet Taurus nemeckej výroby na Ukrajine.

Moskva 4. marca (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo nemeckého veľvyslanca v reakcii na zverejnenie nahrávky rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckej armády. Dôstojníci na nej hovorili o možnom použití rakiet Taurus na Kryme. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na ruské štátne médiá.

"Nemecký veľvyslanec dorazil na ruské ministerstvo zahraničných vecí, kam bol predvolaný v spojitosti so zverejnením konverzácie nemeckých dôstojníkov o Kryme," oznámila ruská agentúra RIA Novosti, ktorá zverejnila video zachytávajúce veľvyslancov príchod na ministerstvo.

Nemecký veľvyslanec však podľa agentúry DPA prišiel na ruské ministerstvo na stretnutie, ktoré bolo naplánované už nejaký čas vopred.

Nemeckí dôstojníci v 38-minutovej nahrávke rozhovoru zverejneného v piatok na ruských sociálnych sieťach diskutujú o možnom použití rakiet Taurus nemeckej výroby na Ukrajine a možných následkoch ich použitia. Predstavitelia armády okrem toho hovorili aj o zameriavaní rakiet na ciele, ako je napríklad most nad Kerčským prielivom spájajúcim pevninské Rusko a polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Berlín v nedeľu obvinil Rusko zo snahy destabilizovať Nemecko zverejnením tejto nahrávky na sociálnych sieťach. Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil plné prešetrenie týchto únikov.