Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rusko si pre vyjadrenia Séjourného predvolalo francúzskeho veľvyslanca

Na snímke Stéphane Séjourné. Foto: TASR/AP

Séjourné v pondelok vyhlásil, že Francúzsko už nemá záujem o rozhovory s Ruskom.

Moskva 12. apríla (TASR) - Rusko si v piatok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve Pierra Lévyho, aby mu tlmočilo protest proti "neprijateľným" vyjadreniam šéfa francúzskej diplomacie Stéphana Séjourného. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Séjourné v pondelok vyhlásil, že Francúzsko už nemá záujem o rozhovory s Ruskom. Odôvodnil to rozporuplnými popismi telefonického rozhovoru, ktorý prebehol medzi Parížom a Moskvou po teroristickom útoku na koncertnú sieň neďaleko ruskej metropoly z 22. marca.

"Francúzsky veľvyslanec bol informovaný o neprijateľnej povahe takýchto vyjadrení, ktoré nemajú nič spoločné s realitou," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Tvrdilo, že zo strany Paríža išlo o úmyselný čin, ktorého cieľom bolo podkopať možnosť akéhokoľvek dialógu medzi Francúzskom a Ruskom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň ostro kritizoval "bizarný a výhražný" tón ruskej strany po rozhovore francúzskeho ministra obrany Sebastiéna Lecornua a jeho ruského náprotivka Sergeja Šojgua. Išlo o prvú interakciu medzi nimi od októbra 2022.

Lecornu podľa Paríža ponúkol Moskve posilnenie spolupráce vrátane výmeny informácií v boji proti terorizmu. Šojgu odpovedal varovaním Francúzska a vyhlásením, podľa ktorého dúfa, že za útokom nestojí francúzska tajná služba.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení zároveň uviedlo, že počas telefonického rozhovoru medzi ministrami "bola zaznamenaná pripravenosť na dialóg o Ukrajine". Nemenovaný zdroj z francúzskej vlády to potom vyvrátil ako nepravdivé tvrdenie zo strany Moskvy.