Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko si predvolalo diplomatov pobaltských štátov, vraj sabotujú voľby

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Moskva obvinila Estónsko, Lotyšsko a Litvu z toho, že ignorovali ruské požiadavky na zabezpečenie volebných miestností na ruských veľvyslanectvách na ich území.

Moskva 7. februára (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo diplomatických zástupcov pobaltských štátov, ktoré obvinilo zo snahy sabotovať marcové prezidentské voľby v Rusku. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Moskva obvinila Estónsko, Lotyšsko a Litvu z toho, že ignorovali ruské požiadavky na zabezpečenie volebných miestností na ruských veľvyslanectvách na ich území. Vo všetkých troch krajinách žijú početné ruské menšiny.

"Predvolali sme chargé d'affaires pobaltských štátov v Moskve na ruské ministerstvo zahraničných vecí z dôvodu nedostatočnej reakcie... na opakované výzvy Ruska, aby zaručili bezpečnosť počas marcových prezidentských volieb,"
uviedol rezort vo svojom vyhlásení s tým, že pokiaľ bude táto sabotáž pokračovať, podnikne rozhodné kroky.

Moskva žiadala, aby tieto tri krajiny "prijali všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti veľvyslanectiev a voličov na ich území, aby sa zabránilo vážnym protestom ruských občanov žijúcich v týchto krajinách".

Vzťahy pobaltských štátov s Ruskom sú dlhodobo napäté a ešte viac sa zhoršili po začatí ruskej vojny na Ukrajine vo februári 2022.

Ruský prezident Vladimir Putin (71) sa uchádza o znovuzvolenie vo voľbách 15. až 17. marca ako nezávislý kandidát. Jeho znovuzvolenie sa pokladá za takmer isté. Jeho oponenti sú buď uväznení alebo utiekli do zahraničia, a väčšina nezávislých médií je zakázaná. Čelí iba symbolickým oponentom z politických strán priateľských voči Kremľu.