Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rusko si predvolalo fínskeho veľvyslanca v reakcii na dohodu s USA

Na archívnej snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

Ruský rezort diplomacie fínskemu veľvyslancovi Anttimu Helanterovi oznámil, že Moskva prijme odvetné opatrenia voči údajne agresívnym rozhodnutiam Fínska a jeho spojencov v NATO.

Moskva 19. decembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo fínskeho veľvyslanca v reakcii na pondelkový podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Helsinkami a Washingtonom. TASR správu prevzalo z webovej stránky stanice Sky News.

Ruský rezort diplomacie fínskemu veľvyslancovi Anttimu Helanterovi oznámil, že Moskva prijme odvetné opatrenia voči údajne agresívnym rozhodnutiam Fínska a jeho spojencov v NATO. Ruský režim pritom už takmer dva roky vedie masívnu vojenskú agresiu voči susednej Ukrajine.

"Rusko nenechá bez odozvy nárast vojenskej prítomnosti NATO na svojich hraniciach a príjme nevyhnutné opatrenia s cieľom brániť sa agresívnym rozhodnutiam Fínska a jeho spojencov v NATO," vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

Na základe pondelkovej dohody bude mať americká armáda neobmedzený prístup na 15 fínskych vojenských zariadení, kde bude môcť skladovať vojenské vybavenie a muníciu. USA podobné dohody uzavreli už s viacerými krajinami vo východnej Európe, uvádza Sky News.

Fínsky minister obrany Antti Häkkänen označil dohodu s USA za silný prejav záväzku Spojených štátov brániť Fínsko a celú severnú Európu.

Fínsko sa spolu so Švédskom rozhodli ukončiť svoju dlhotrvajúcu politiku vojenskej neutrality a požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie po tom, čo Rusko vlani vo februári podniklo inváziu na Ukrajinu.

Fínsko sa k Aliancii oficiálne pripojilo v apríli 2023. Ratifikáciu švédskej žiadosti o vstup do NATO naďalej odkladajú Turecko a Maďarsko.