Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko si predvolalo holandského veľvyslanca v súvislosti s letom MH17

Dievča sa pozerá cez okna na lietadlo malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines na letisku v Sepangu 13. októbra 2015. Ruská štátna spoločnosť na výrobu rakiet Almaz-Antej dnes na tlačovej konferencii v Moskve informovala, že jej vlastné vyšetrovanie kauzy lietadla typu Boeing malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré spadlo v júli 2014 na východe Ukrajiny, protirečí záverom holandských vyšetrovateľov. Holandská rada pre bezpečnosť (OVV) uviedla, že príčinou zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines bola raketa zem-vzduch typu Buk. Lietadlo Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, letiace na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla 2014 na východe Doneckej oblasti na Ukrajine. Zahynulo všetkých 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Na palube boli občania desiatich štátov, pričom väčšina boli Holanďania, preto sa Holandsko aj ujalo vyšetrovania prípadu. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Vyšetrovatelia k oznámili, že existujú náznaky, že dodávku rakiet, ktorým bol stroj linky MH17 zostrelený, schválil Vladimir Putin.

Moskva 17. februára (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo holandského veľvyslanca v súvislosti s vyšetrovaním letu zostrelenia letu MH17 malajzijských aerolínií nad Ukrajinou z roku 2014. Moskva totiž tvrdí, že holandské úrady sa snažia pripísať vinu za celú tragédiu Kremľu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý skúmal príčinu nešťastia, bol "spolitizovaný".

Agentúra AFP pripomína, že vyšetrovatelia v stredu oznámili, že pre nedostatok dôkazov pozastavujú vyšetrovanie zostrelenia lietadla. Zároveň oznámili, že existujú náznaky, že dodávku rakiet, ktorým bol stroj linky MH17 zostrelený, osobne schválil šéf Kremľa Vladimir Putin.

"Existujú silné náznaky, že ruský prezident rozhodol o dodaní rakiet Buk TELAR separatistom v DĽR (Doneckej ľudovej republike)," uviedol vyšetrovací tím vo vyhlásení.

Putin má však ako prezident Ruska imunitu, a preto nie je možné ho stíhať, uviedli vyšetrovatelia.

K pozastaveniu vyšetrovania prišlo približne tri mesiace po tom, čo holandský súd odsúdil dvoch Rusov a jedného ukrajinského povstalca za ich podiel na zostrelení letu.

Holandský súd tiež dospel k záveru, že lietadlo linky MH17 v júli 2014 zostrelila nad východnou Ukrajinou raketa ruskej výroby vypálená Moskvou podporovanými separatistami. Medzi obeťami bolo 196 Holanďanov, 43 Malajzijčanov a 38 Austrálčanov. Súd tiež zdôraznil, že separatistickú "republiku" v Doneckej oblasti, nad ktorou došlo k útoku na uvedené lietadlo, už v tom čase mocensky ovládalo Rusko.